Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Windows Phone 7 gaat op de schop

Microsoft heeft een belangrijke uitbreiding van zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 in het vooruitzicht gesteld. Die komt in het tweede halfjaar beschikbaar. In de eerste helft van maart komt Microsoft al met een kleinere update voor de dag.
Dat heeft Microsoft-topman Steve Ballmer aangekondigd. tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Volgens hem zijn de verbeteringen bedoeld om zowel telecombedrijven, consumenten, applicatieontwikkelaars als fabrikanten van mobieltjes te plezieren. Hij noemde geen harde introductiedatum voor de update, afgezien van de vage aanduiding 'tweede helft van 2011'.

Twitter-support en opslag in de cloud toegevoegd

In zijn keynote speech op het Mobile World Congress demonstreerde Ballmer een aantal nieuwe features van het besturingssysteem, waaronder ondersteuning voor Twitter en koppeling aan Windows Live Skydrive, de opslagruimte van Microsoft in de 'cloud'.

Liefhebbers van spellen komen aan hun trekken doordat Windows Phone 7 straks kan worden gekoppeld aan Microsofts spelcomputer via de Xbox Live-onlinedienst.

Multitasking ook voor apps van derden

De komende versie biedt ook multitasking voor applicaties van derden. Daar was tot dusver van afgezien om de batterijen te sparen, maar Microsoft kan moeilijk achterblijven nu concurrenten als Android, webOS en iOS eveneens meerdere applicaties tegelijk kunnen draaien. Ballmer demonstreerde multitasking door gelijktijdig muziek te 'streamen' en e-mailtjes af te handelen. Microsoft zal op de MIX-conferentie voor ontwikkelaars in april meer details geven over multitasking.

Microsoft wil verder een aantal technische verbeteringen uit zijn webbrowser Internet Explorer 9, waarvan vorige week de Release Candidate uitkwam, overhevelen naar de mobiele versie. Het betreft ondersteuning van HTML5 en hardwarematige versnelling van grafische functies. Dat moet onder meer leiden tot snellere verwerking van videobeelden.

Ballmer beloofde dat Windows Phone "het meest operator-vriendelijke platform" zal worden dat verkrijgbaar is. Om dat laatste kracht bij te zetten haalde Ballmer Nokia-topman Stephen Elop op het podium, die verkondigde dat de kersverse alliantie van Nokia en Microsoft netwerkexploitanten in staat zal stellen consumenten meer keus te bieden.

Ondersteuning van CDMA-netwerken komt eraan

Microsoft laat in de Verenigde Staten een flinke potentiële afzetmarkt liggen doordat het alleen gsm-netwerken ondersteunt en niet de in de VS ook gangbare CDMA-netwerken. Nog in de eerste helft van dit jaar komt daar verandering in, blijkt uit een blog van Andy Lees, hoofd van de afdeling Mobile Communications van Microsoft. Volgens Lees zullen de telecombedrijven Verizon Wireless en Sprint Nextel CDMA-toestellen met Windows Phone 7 aanbieden.

In maart knippen en plakken toegevoegd

De kleinere gratis update die in de 1e of 2e week van maart beschikbaar komt, biedt onder meer snelheidsverbeteringen voor applicaties. Nieuw is de mogelijkheid om te knippen en plakken (copy/paste), een voorziening die concurrenten al jarenlang bieden.

Volgens Lees zijn er nu 8000 'kwaliteitsapplicaties' beschikbaar voor Windows Phone 7 en komen er per dag ongeveer 100 bij. Microsoft heeft meer dan 30.000 ontwikkelaars voor zijn mobiele besturingssysteem geregistreerd. Lees laat onvermeld bij dat de Windows Phone Marketplace in slechts 16 landen toegankelijk is.

Gebruikers kritisch over gebrek aan doortastendheid

In de reacties op het blog van Lees regent het overigens klachten van gebruikers die zich beklagen over het ontbreken van fundamentele functies zoals copy/paste en synchronisatie met desktopapplicaties in Windows Phone en de traagheid waarmee Microsoft op klachten en suggesties reageert. Ook het gebrek aan internationale ondersteuning krijgt kritiek, evenals het 'vergeten' van voorkeursinstellingen door de ingebouwde camera-applicatie

 Bron: Automatiserings gids