Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Xoom onder motorkap gewaagd aan iPad

De Xoom-tabletcomputer van Motorola is sinds donderdag te koop in de Verenigde Staten. De Xoom kan worden gezien als de eerste serieuze concurrent van de iPad, doordat hij is uitgerust met Android 3.0 (Honeycomb). Google heeft deze versie van Android speciaal voor tablets ontwikkeld.
Het beeldscherm van de Xoom is nog iets groter dan dat van de iPad van Apple: 10,1 inch versus 9,7 inch. Hij is voorzien van 2 camera's om beelden in HD-kwaliteit op te nemen en videogesprekken te voeren. Dit in tegenstelling tot de huidige iPad, die geen enkele camera heeft.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau iSuppli was er snel bij om de Xoom uit elkaar te halen, meldt persbureau Associated Press. Het hart van de Motorola-tablet is een Nividia Tegra 2-processor op 1 GHz, die veel sneller zou moeten zijn dan de singlecore A4-processor in de eerste generatie iPad.

Xoom

Verder beschikt de Xoom over 4 keer zoveel werkgeheugen (1 GB DDR2), waardoor applicaties volgens iSuppli in elk geval op papier sneller zouden moeten draaien dan op het product van Apple. In de praktijk is echter doorslaggevend in hoeverre Android optimaal gebruikmaakt van zijn extra reken- en geheugencapaciteit, zei iSuppli-analist Wayne Lam tegen Associated Press.

Het touchscreen van de Xoom is weliswaar iets groter, maar de technici van Motorola lijken te hebben beknibbeld op de schermkwaliteit. Zo heeft de Xoom een beperkter kleurenpalet. Ook de kijkhoek van het iPad-scherm is volgens iSuppli beter. De gevoeligheid van het scherm kan zich op zich wel meten met die van de iPad.

Gebruiksduur batterij

Gebruiksduur batterij in beide gevallen 10 uur
De enkele batterij van de Xoom is maar half zo groot als elk van de 2 batterijen die in de bestaande iPad zitten. Wat dat betekent voor de gebruikersduur heeft iSuppli niet getest. Met een volgeladen batterij kan een iPad-gebruiker ongeveer 10 uur toe. Motorola claimt eveneens een gebruiksduur van circa 10 uur bij het afspelen van video, maar dat moet nog in de praktijk worden aangetoond.

Niet geschikt voor 4G, gebruiker kan niet zelf opwaarderen
Voor sommige kopers kan het teleurstellend zijn dat de Xoom niet geschikt is voor mobiele netwerken van de vierde generatie, ook bekend als Long Term Evolution (LTE), zoals het 4G-netwerk dat Verizon Wireless nu in de VS aanlegt. Tot verbazing van iSuppli heeft Motorola niet de hiervoor vereiste radiochips in de eerste Xoom ingebouwd.

De belofte dat de Xoom opwaardeerbaar is naar 4G betekent dan ook dat gebruikers het apparaat 6 dagen kwijt zijn om het te laten ombouwen. Volgens reparatiebedrijf iFixit, dat zijn eigen 'sloopanalyse' uitvoerde, is de ombouw echter een klusje van slechts 10 minuten. In het tweede kwartaal wordt overigens een model verwacht dat standaard 4G aan boord heeft.

Luchtdruksensor kan gps aanvullen
Een opmerkelijk detail in het binnenste van de Xoom is een luchtdrukmeter. Die zou mogelijk als aanvulling op gps-navigatie gebruikt kunnen worden, in het bijzonder om te bepalen op welke hoogte boven de grond het apparaat zich bevindt.

Android 3.0

In tegenstelling tot iOS van Apple ondersteunt Android 3.0 de Flashtechnologie van Adobe. In theorie althans, want columnist Walt Mossberg van The Wall Street Journal stelde vast dat Flash nu nog niet werkt op de Xoom. Het duurt nog "een aantal weken" voordat Flash alsnog beschikbaar komt.

Prijs is achilleshiel van de Xoom
Wat prijs betreft is de Xoom niet bepaald concurrerend. Mossberg noemt de prijs zelfs de 'achilleshiel' van het apparaat. Hij adviseert potentiële kopers in elk geval af te wachten wat de iPad 2, die waarschijnlijk bbinnen enkele maanden te koop is, te bieden heeft.

Het enige nu verkrijgbare Xoom-model, met 32 GB opslagcapaciteit, kost in de VS 800 dollar, of 600 dollar met een 2-jarig contract bij Verizon Wireless dat 20 tot 80 dollar per maand kost, afhankelijk van de datalimiet. Het goedkoopste model van de 'oude' iPad (met alleen wifi en 16 GB opslagcapaciteit) is al voor 499 dollar te koop, het topmodel met 3G en 64GB kost 829 dollar (799 euro in Nederland).

Bron: Automatiserings gids