Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Prestaties iPad2 vallen tegen

De nieuwe dual-core A5 processor levert de iPad2 niet de prestatieverbetering die Steve Jobs bij de introductie beloofde.
De nieuwe configuratie levert in ieder geval bij het webbrowsen geen significante verbetering op ten opzichte van het eerste model, blijkt uit een benchmarktest die CNET UK uitvoerde.

iPad2

Jobs bevestigde tijdens de introductie geruchten dat zich onder de motorkap van de iPad2 een dual-core 1 GHz processor zat, genaamd A5. Die zou twee keer de ruwe rekenkracht geven van de A4, die in de eerste iPad, de iPhone 4 en de vierde generatie iPod Touch zit. Bovendien zou de nieuwe grafische chip de prestaties van de tablet 9-voudig opschroeven, zonder dat het stroomverbruik toeneemt.

Uit de SunSpider JavaScript benchmarktests die CNET uitvoerde, blijkt de iPad 2 slechts 1,5 keer sneller te zijn dan de originele iPad. De test werd uitgevoerd met een ontwikkelaarsversie van iOS 4.3. Die lijkt alle iOS-apparatuur een impuls te geven. Wanneer een originele iPad met iOS 4.2 werd getest tegen eenzelfde apparaat met iOS 4.3 was de laatste zo'n 2,5 keer sneller.

Apps kunnen beter presteren

De eerste benchmarktests geven geen indicatie van de verbeterde grafische prestaties van het A5-chipontwerp. Nu ontwikkelaars toegang hebben tot de iPad2 en kunnen experimenteren met nieuwe mogelijkheden, komen die pas goed tot hun recht. Ook de prestaties van apps kunnen nog verbeteren wanneer zij zo gebouwd worden dat zij volledig gebruik maken van de twee kernen van de iPad2.

Jobs

Hoewel Jobs geen verdere toelichting heeft gegeven over de opbouw van de A5, meent Ars Technica dat de benchmarktests een goede indicatie geven dat de A5 bestaat uit twee energiezuinige ARM Cortex A8 kernen, dezelfde die in enkelvoud in de eerste iPad waren verwerkt. Voor de introductie werd er vanuit gegaan dat het A5 chipontwerp was gebaseerd op twee Cortex A9-kernen. Dan zou echter de ruwe prestaties van de A5 minimaal moeten zijn verdubbeld ten opzicht van een enkele Cortex A8-kern.

Bron: Automatiserings gids