Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Opengemaakte iPad 2 geeft geheimen prijs

De eerste inspecties van het binnenwerk van de iPad 2 wijzen uit dat Samsung nog steeds de centrale processor van Apples tablet fabriceert. Eerder deden berichten de ronde dat TSMC de order van Samsung had afgesnoept.
Direct nadat de iPad 2 vrijdag in de winkels lag in de Verenigde Staten, hebben diverse analisten zich gestort op de gebruikelijke 'tear-down'-analyses. Daarbij wordt een nieuw apparaat helemaal uit elkaar gehaald om te achterhalen welke onderdelen zijn gebruikt en hoe de kosten daarvan (de 'bill of materials') zich verhouden tot de winkelprijs.

Materiaalkosten geschat op 270 tot 325 dollar

Marktonderzoeker iSuppli komt tot de voorlopige schatting dat de iPad 2 met 32 GB geheugen voor 3G-netwerken ongeveer 325 dollar aan onderdelen bevat. Dit model ligt in de VS voor 729 dollar in de winkel. Er is een kostenverschil van enkele dollars tussen de versie voor AT&T en Verizon vanwege de verschillende netwerktechnologieën. Dat meldt CNet News.com, dat mocht meekijken terwijl iSuppli de iPad2 op de pijnbank legde.

Opmerkelijk is dat een andere analistenfirma, UBM TechInsights, op basis van "eerdere ervaringen" voorlopig tot een veel lagere inschatting van de onderdelenrekening komt. Apple zou niet meer dan 270 dollar kwijt zijn aan de onderdelen van het geopende 3G-model. Mogelijk zit het verschil 'm in de opslagcapaciteit. TechInsights vermeldt deze niet, maar een 16 GB-model is uiteraard goedkoper te maken dan een 32 GB-model.

Touchscreen duurste onderdeel

Verreweg het duurste onderdeel (127 dollar) in de iPad 2 is volgens iSuppli het aanraakscherm. Het aangetroffen exemplaar is gemaakt door LG Electronics, maar het is bekend dat Apple voor het touchscreen ook andere toeleveranciers inschakelt. De 2 chips die het scherm aansturen zijn nog steeds van Broadcom. Deze fabrikant mocht ook opnieuw de wifi/Bluetooth-chip leveren.

De door Apple ontworpen dual-core A5-processor – gebaseerd op ARM-technologie – blijkt uit de Samsungfabrieken te komen. Met de A4-processor in de eerste generatie iPad was dat ook het geval. De productiekosten van de A5 worden geraamd op 14 dollar.

Samsung leverde ook de NAND-flashchips voor de solid state disk van 32 GB in de iPad 2. Reparatiebedrijf iFixit trof echter in zijn 16 GB wifi-model NAND-flashchips van Toshiba aan.

Werkgeheugen blijkt 512 MB te zijn

Het DRAM-werkgeheugen is volgens iSuppli afkomstig van Elpida en Micron Technology leverde een MCP-geheugenchip. Ook hier wijkt het model dat iFixit onderzocht af, met DRAM-chips van Samsung. Apple verzwijgt in zijn specificaties de omvang van het RAM-geheugen. Deze blijkt 512 MB te zijn, het dubbele van de oorspronkelijke iPad maar niet de door sommigen gehoopte 1 GB. De totale kostprijs van alle geheugencomponenten raamt iSuppli op 65,70 dollar.

Verder ontdekte iFixit dat de capaciteit van de 3 lithium-ionbatterijen nauwelijks afwijkt van die in het oorspronkelijke model: 25 versus 24,8 Wattuur. Een eventuele langere gebruiksduur zal dan ook moeten komen van verbeteringen in de software en overige hardware. Apple zelf claimt nog steeds een gebruiksduur van 10 uur met volgeladen batterijen.

Repareren iPad 2 geen pretje

Nieuw in de iPad 2 is een gyroscoop, evenals de accelerometer afkomstig van STMicroelectronics. Wat de 'repareerbaarheid' betreft scoort de iPad 2 niet best: 4 op een schaal van 1 tot 10. Er is onder meer grote kans op glasbreuk doordat het frontpaneel stevig zit vastgelijmd. De lcd zit met plakstrips vast aan het frontpaneel en kan daardoor makkelijk breken bij het lostrekken. Verder zitten de batterijen erg stevig vast aan de bodemplaat en zijn ze pas toegankelijk na het verwijderen van de printplaat.

Bron: Automatiserings gids