Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Samsung schaaft aan nieuwe tablets

Samsung duikt met de prijzen van zijn nieuwe tabletcomputers iets onder die van Apple. Het goedkoopste model gaat 469 dollar kosten. Apple vraagt 499 dollar voor het basismodel van de iPad 2.
Dat blijkt uit de prijslijst voor de nieuwe Galaxy Tab-modellen die Samsung dinsdag heeft gepubliceerd.
Samsung heeft naar eigen zeggen zijn nieuwe tablets na de onthulling van de iPad 2 razendsnel herontworpen door gebruik te maken van technologie die al in het lab beschikbaar was. De onderliggende boodschap: 'We laten ons niet kisten door Apple.' Mogelijk volgen er nog meer aanpassingen voordat de tablets daadwerkelijk in de winkel liggen.

In tegenstelling tot Apple biedt Samsung tablets met verschillende beeldformaten aan. Aan het bestaande model met een 7-inch touchscreen worden Galaxy Tabs met schermen van 8,9 inch en 10,1 inch toegevoegd. Alle Apple iPads hebben een touchscreen van 9,7 inch.

Platter en lichter dan de iPad 2

De Galaxy Tab 10.1 is met zijn 8,6 millimeter zegge en schrijve 0,2 millimeter platter dan de iPad 2. Daarmee is het volgens Samsung de dunste tablet ter wereld. Hij weegt 595 gram, 6 gram minder dan de vergelijkbare tablet van Apple met alleen wifi. De Galaxy Tab 8.9 is even dun als zijn grotere broertje en weegt 470 gram.

De Galaxy Tab van 8,9 inch (22,6 cm) heeft 16 GB opslagruimte en moet 469 dollar kosten, een variant met 32 GB 568 dollar. Wie kiest voor een groter beeldscherm van 10,1 inch betaalt respectievelijk 499 en 599 dollar. De opslagruimte kan met microSD-kaartjes van maximaal 32 GB worden uitgebreid.

4G-modellen

Er komen 4G-modellen, maar wanneer is onbekend
Alle modellen kunnen standaard draadloos communiceren via wifi maar niet via mobiele netwerken, zoals de duurdere iPads. Samsung stelt wel 4G-modellen in het vooruitzicht maar zegt er niet bij wanneer die leverbaar zijn.

De nieuwe Galaxy Tabs zijn net als de iPad 2 gebouwd rond een niet nader genoemde dualcore-processor met een kloksnelheid van 1 GHz. Pikant detail is dat Samsung, voorzover bekend, ook de A4-processor voor de oorspronkelijke iPad en de A5-chip voor de iPad 2 fabriceert. De specificaties van de beide ingebouwde camera's (2 en 3 megapixel) zijn beter dan die van de iPad 2.

Android 3.0 met eigen gebruikersinterface

Alle Galaxy Tabs zijn voorzien van het besturingssysteem Android 3.0, alias Honeycomb. Tot dusver heeft alleen Motorola een tablet met Honeycomb – de Xoom – op de markt gebracht. Samsung laat bovenop Android een eigen gebruikersinterface, TouchWiz UX genaamd, draaien. Zakelijke gebruikers komen aan hun trekken met de ondersteuning van Microsoft Exchange ActiveSync en met Quickoffice HD, een applicatie voor het beheren van Office-documenten.

De Galaxy Tab 10.1 is vanaf 8 juni te koop, de Galaxy Tab 8.9 volgt "aan het begin van de zomer", aldus Samsung. Apple heeft dan al een voorsprong van zo'n 3 tot 4 maanden met de iPad 2.

Samsung ontkent gerucht over stuwmeer Galaxy Tab 7

Samsung heeft woensdag met klem tegengesproken dat de voorraden van niet verkochte Galaxy Tabs met een scherm van 7 inch zich ophopen, meldt persbureau Reuters. De website Money Today had geruchten geventileerd over voorraden van enkele honderdduizenden Samsung-tablets. Volgens Samsung is het bericht nergens op gebaseerd. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant claimt tot dusver meer dan 3 miljoen tablets te hebben verkocht.

Bron: Automatiserings gids