Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

HP: Neergang Sun-servers drijft Oracle tot wanhoop

HP heeft felle kritiek geleverd op de aankondiging van Oracle dat het geen nieuwe software meer voor de Itaniumprocessor wil ontwikkelen. Volgens HP is de stap van Oracle een 'schaamteloze zet' die de concurrentie belemmert.
In zijn aankondiging stelde Oracle dinsdag dat de Itaniumprocessor van Intel "het einde van zijn leven nadert". Intel heeft die bewering prompt ontkend. De chipfabrikant blijft naar eigen zeggen Itaniums produceren en heeft op zijn routekaart nog minstens enkele volgende generaties staan.

HP is de grootste fabrikant van servers met de Itaniumprocessor. Door de overname van Sun Microsystems in 2010 ontpopte Oracle zich ineens tot concurrent van HP op de servermarkt. De Sparcprocessor van Sun/Oracle kan worden gezien als tegenhanger van de Itanium. De databasesoftware van Oracle is een van de belangrijkste applicaties die voor de Itanium beschikbaar is, in het bijzonder voor veeleisende gebruikers.

HP: Schaamteloze zet beperkt eerlijke concurrentie

HP meent dat Oracle met zijn manoeuvre zijn eigen platform bevoordeelt. Dave Donatelli, vicepresident van HP, zegt in een woensdag uitgegeven verklaring: "We vinden het schokkend dat Oracle ondernemingen en overheidsinstellingen in de waagschaal stelt en ze met honderden miljoenen dollars aan verloren productiviteit opzadelt door een schaamteloze zet die eerlijke concurrentie beperkt."

Verlies marktaandeel Sunservers zou Oracles drijfveer zijn

Volgens HP maakt Oracle zich "in een wanhopige poging om de daling van zijn marktaandeel af te remmen" schuldig maken aan 'desinformatie'. Op die manier worden klanten gedwongen Sunservers te kopen, aldus HP. Oracle zou zijn pijlen op de Itanium richten omdat het terrein verliest met zijn Sparcservers, terwijl HP de laatste tijd juist meer orders voor Itaniumservers in de wacht sleept.

HP had in de jaren '90 een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de Itanium, die was bedoeld als tegenhanger van gespecialiseerde RISC-processors. De Itanium moest ook een leemte in verwerkingskracht opvullen waaraan de gangbare x86-processors voor pc's (Pentium, Xeon) indertijd niet konden voldoen.

Oracle houdt vol dat HP informatie achterhoudt

Oracle blijft in een reactie volhouden dat HP drommels goed weet dat Intel van plan is afstand te nemen van de Itanium. HP zou deze informatie willens en wetens achterhouden voor zijn Itaniumklanten. Oracle zegt het als zijn plicht te zien om klanten adequate informatie te geven voordat het stopt met welk softwareproduct of hardwareplatform dan ook.

Paul Otellini, topman van Intel, heeft woensdag op de website van zijn bedrijf verklaard dat de ontwikkeling van volgende generaties van de Itanium op schema ligt. Volgens hem blijft Intel zich sterk maken om een 'concurrerende roadmap van meerdere generaties' af te leveren. De volgende generatie van de Itanium, codenaam Poulson, krijgt 8 'cores' en zal in 32 nanometer worden gefabriceerd. De performance zal ten opzichte van de huidige generatie Tukwila verdubbelen, voegde Otellini eraan toe.

Ruzie tussen HP en Oracle speelt al langer

Op de achtergrond speelt een vete op bestuursniveau tussen Oracle en HP mee. Vorig jaar dwong HP zijn topman Mark Hurd te vertrekken na onregelmatigheden in zijn onkostendeclaraties en beschuldigingen over een onoirbare relatie. Oracle-topman Larry Ellison meende dat Hurd oneerlijk was bejegend en nam hem kort daarna in dienst als mede-bestuursvoorzitter.

Bron: Automatiserings gids