Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Oracle trekt handen af van OpenOffice.org

Oracle geeft de controle op het kantoorpakket OpenOffice.org 'volledig' over aan de open source gemeenschap. Het einde van LibreOffice?

Oracle trekt de handen van af van OpenOffice.org, de open source kantoorsuite die het meekreeg met de boedel van Sun Microsystems. Het concern wil van OpenOffice een project maken "puur en alleen gebaseerd op de gemeenschap" en zal niet langer een commerciële versie aanbieden.

"...[Wij] geloven dat het OpenOffice.org project het beste kan worden beheerd door een organisatie die een brede doelgroep kan bedienen op non-commerciële basis," aldus Edward Screven, Chief Corporate Architect van Oracle in een verklaring. Het bedrijf staat naar eigen zeggen nog wel vierkant achter open documentformaten zoals ODF.

Beheer naar Document Foundation?

Oracle stelt direct met leden van de gemeenschap aan de slag te willen "om het succes van OpenOffice te continueren". Maar welke organisatie of stichting OpenOffice zal gaan beheren is vooralsnog onduidelijk.

Die vraag is uiterst precair aangezien er sinds ruim een half jaar al een communityversie van OpenOffice bestaat, gestart uit onvrede over het beleid van Oracle. Na veel intern gesteggel ontstond vorig jaar september een fork van OpenOffice, LibreOffice geheten. Deze afsplitsing kan rekenen op steun van onder meer Google, Novell en Red Hat en wordt sindsdien beheerd door de Document Foundation.

Als Oracle nu het hele project, inclusief het merknaam, aan de gemeenschap overgeeft, zou het logisch zijn als de Document Foundation het beheer op zich neemt. En dan kan LibreOffice weer gewoon OpenOffice gaan heten, en is een fork niet meer relevant.

Stekker al uit Cloud Office

Oracle zal geen commercieel ondersteunde versie van OpenOffice meer leveren. Sterker nog, het bedrijf heeft reeds de stekker uit de kersverse online versie, Cloud Office getrokken. Dat had blijkbaar weinig succes, aangezien niemand heeft gemerkt dat dit op zwart is gegaan. Alle verwijzingen naar Cloud Office zijn zelfs van Oracle's site verwijderd.

OpenOffice is ontstaan toen Sun in 1999 StarDivision kocht, en de code van StarOffice een jaar later open source maakte. Sindsdien heeft Sun de ontwikkeling van OpenOffice gesteund en is de officesuite redelijk populair geworden. Maar met de overname van Sun door Oracle in 2009 kwamen de frustraties van de gemeenschap tot eruptie, met LibreOffice tot gevolg.

Bron: webwereld.nl