Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Microsoft ruikt kans na uitfaseren Firefox 4

Mozilla's beslissing om Firefox 4 in de mottenballen te doen lijkt een gat te trekken voor Microsoft. Directeur Internet Explorer Ari Bixhorn van Microsoft ziet in ieder geval de kansen. En dat Mozilla nu ook serieus overweegt om de ondersteuning van Firefox 3.6 te beëindigen, zal Bixhorn alleen maar deugd doen.
'Wij hebben een oplossing voor jouw Firefox-probleem.' Met die kopregel probeert Bixhorn munt te slaan uit de discussie rond Mozilla's onderhoudsbeleid. Bixhorn reageert heel gericht op de bijdrage van IBM'er John Walicki in een gedachtenwisseling onder een blog van Firefox-consultant Michael Kaply.

Kaply argumenteert dat het uitfaseringsbeleid van Firefox alleen leuk is voor ontwikkelaars – die nu niet met oudere versies rekening hoeven te houden. Maar voor toepassing in bedrijven is het een slecht idee; een beveiligingsupdate zou je eventueel nog zonder testen kunnen invoeren, maar als er nieuwe functionaliteit in zit, is testen absoluut noodzakelijk. En dan is iedere zes weken een nieuwe release echt te kort, stelt Kaplan.

IBM staat voor een dilemma

In de discussie die volgt valt IBM's manager Werkplekken en mobiliteit John Walicki Kaplan bij. 'Het beëindigen van de levenscyclus is een schop in de maag', vat Walicki bondig samen. IBM zit momenteel met 500.000 gebruikers op Firefox 3.6, en is net klaar met het testen van duizenden interne webapplicaties in Firefox 4. Daar zit maanden werk in.

"Nu zit ik in de afschuwelijke positie dat ik moet kiezen tussen het uitrollen van een Firefox 4-versie met potentieel ongepatchte kwetsbaarheden, het opnieuw uitvoeren van de testcyclus voor duizenden interne applicaties voor Firefox 5 of het blijven gebruiken van een gepatchte Firefox 3.6.x-versie. En als ik Firefox 5 gevalideerd heb, welke garantie heb ik dan dat Firefox 5 niet End of Life gaat op het moment dat Firefox 6 wordt uitgebracht?," aldus Walicki.

Dagen van Firefox 3.6 lijken ook geteld

Zijn zorgen zullen er niet minder op worden nu Mozilla serieus overweegt om ook de ondersteuning van versie 3.6 te staken. Internetters die deze versie nog gebruiken, worden al enige tijd aangemoedigd om over te stappen. Morgen, dinsdag 28 juni, gaat Mozilla het uitfaseren van versie 3.6 bespreken met de ontwikkelaars. Versie 3.6.18 kan overigens nog wel gedownload worden, en er zal zeker nog één beveiligingsupdate uitgebracht worden, op 16 augustus.

Bedrijfsleven geen doelgroep

Hoewel Microsofts Bixhorn Mozilla's beleid niet ter discussie wil stellen, noemt hij de beslissing om Firefox 4 in de mottenballen te doen 'verbijsterend'. Bixhorn laat ook de gelegenheid niet voorbijgaan om de bijdrage aan de discussie van gemeenschapscoördinator Firefox marketing-projects Asa Dotzler te citeren: "Bedrijven zijn nooit een doelgroep van ons geweest (en ik zou willen zeggen, zouden dat ook niet moeten zijn)". Bixhorn haalt ook Dotzlers bevestiging aan dat Firefox 5 uitgefaseerd wordt als Firefox 6 uitkomt, maar laat nog liggen dat Dotzler meent dat "een minuut die besteed wordt aan het gelukkig maken van een zakelijke gebruiker beter besteed kan worden om veel gewone gebruikers gelukkig te maken".

Microsoft neemt de zakelijke klant wel serieus, en zou graag IBM's klandizie terugwinnen. Want Microsoft ondersteunt elke versie van Internet Explorer net zolang als de meest recente versie van Windows waar die onder draait. Wie nu kiest voor IE9 zit zeker goed tot januari 2020, want zo lang wordt ook Windows 7 ondersteunt, onderstreept Bixhorn.

Walicki heeft voor zover bekend nog niet op die uitnodiging gereageerd.

Bron: Automatiserings gids