Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Amerikanen dominant in software top-100

Amerika domineert met 59 van de 100 bedrijfsnamen nog steeds de wereldranglijst van grootste softwareleveranciers. Maar liefst 9 Amerikaanse leveranciers, aangevoerd door Microsoft, IBM en Oracle, halen de top-10. Unit 4 Agresso (plaats 77) en Exact (89) zijn de 2 enige Nederlandse softwareleveranciers op de ranglijst. Dat blijkt uit het rapport 'Global software leaders: key players & market trends' van PwC.

Volgens het rapport groeit de software-industrie de komende 4 jaar het snelst in Azië, met jaarlijkse groeipercentages tussen circa 6 en 8 procent. In Amerika en Europa blijft de groei daarentegen met jaarlijkse groeipercentages van rond de 5 procent achter op het wereldwijde gemiddelde.

Software is steeds vaker een mobiele cloud-dienst

Om te achterhalen of mobiele toepassingen, cloudcomputing en consumententechnologie de belangrijke trends voor de komende jaren zullen zijn, bevroeg het accountancy- en adviesbedrijf managers van een aantal bedrijven in de top-100.

Volgens Ilja Linnemeijer, director op het Nederlandse kantoor van PwC, leidt op cloud computing gebaseerde dienstverlening tot een fundamentele verandering van verdienmodellen. "Er vindt een verschuiving plaats van software als een product naar software als een dienst."

Mobiele toepassingen

Ook de populariteit van mobiele toepassingen verlangt volgens Linnemeijer een andere mindset van softwareleveranciers. "De programmatuur van vandaag is flexibel, zodanig dat het toepasbaar is op verschillende platformen en toestellen, onafhankelijk van locatie en tijd.”

Linnemeijer ziet daarnaast ook dat de traditionele lijnen tussen de markt voor bedrijfssoftware en consumentensoftware vervagen. "Dat houdt verband met een nieuwe generatie werknemers die of heel tech-savvy (mensen met veel interesse in elektronische gadgets) zijn of behoefte hebben aan optimale synergie tussen de technologie die ze op het werk en thuis gebruiken."

Bron: Automatiserings gids