Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

IPhone en iPad krijgen hardware-'boost'

De volgende modellen van Apples paradepaardjes iPhone en iPad krijgen veel zwaardere hardware. Zowel de processors als de beeldschermen worden sterk verbeterd, melden verschillende insiders.
 

Voor zowel de iPhone 5 als de iPad 2 zou Apple overstappen op een tweekernige processor op basis van het Cortex-A9-ontwerp van ARM, meldt Engadget. Op dit moment gebruikt Apple nog een eenkernige processor op basis van het Cortex-A8-ontwerp. De Apple-variant daarvan heet A4; de nieuwe processor zou A5 genoemd worden.

AppleInsider weet ook te melden dat Apple een nieuwe grafische chip gaat gebruiken, de PowerVR SVGX543MP van Imagination. Deze grafische chip kan 2 tot 16 kernen bevatten; de nu in iPad en iPhone toegepaste – ook van Imagination – heeft maar een kern. Macrumors meldt los daarvan dat de ontwikkelaarsversie van iOS 4.3 ook drivers bevat voor een meerkernige grafische chip. In de volgende generatie iPhones en iPads zou een tweekernige versie gebruikt worden. De chip ondersteunt OpenCL, zodat de grafische processor de centrale processor te hulp kan schieten bij het uitvoeren van berekeningen.

Geruchten over beter beeldscherm

De introductie van een nieuwe grafische chip zou echter vooral bedoeld zijn om een nieuw beeldscherm met hoge resolutie op de iPad 2 aan te sturen. Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over dat beeldscherm. Maar de aanwijzingen dat het scherm een resolutie krijgt van 2048 bij 1536 pixels worden sterker. De speculatie dat de resolutie in hoogte en breedte zou verdubbelen ten opzichte van de iPad 1 werd gevoed door het feit, dat Apple bij de iPhone een soortgelijke verbetering doorvoerde. Verdubbeling maakt het makkelijker bestaande apps op het nieuwe apparaat te gebruiken, en is voor ontwikkelaars van nieuwe apps ook makkelijker.

De hardste aanwijzing was een prijslijst van Globaldirectparts.com die inmiddels weer verwijderd lijkt te zijn. Daarop was sprake van een iPad 2 LCD scherm van 218 dollar; het originele iPad-scherm koste bij lancering 'maar' 145 dollar. Macrumors concludeert daaruit dat er een sterk verbeterd scherm komt voor de iPad 2. Aanwijzingen dat het om verdubbelde resolutie in hoogte en breedt gaat, zijn onder andere gevonden in ikoontjes in Apples iBooks die in een iPad en een iPadx2-versie bestaan.

Infineon eruit, welkom Qualcomm

In de nabije toekomst lijkt Apple ook afscheid te nemen van Infineon. De Chinese krant de Commercial Times meldt dat Apple in de volgende iPhones en iPads voor communicatie een chipset gebruikt van Qualcomm voor zowel GSM, UMTS en CDMA. Apple heeft al met Qualcomm samengewerkt bij de ontwikkeling van een iPhone voor CDMA-netwerken voor Verizon. Die samenwerking is Apple erg goed bevallen, meldt de Chinese krant.

Engadget blaast ook het gerucht nieuw leven in dat de iPad een aansluiting krijgt voor SD-insteekkaartjes.

Geen van de berichten is door Apple bevestigd. Ook is nog steeds onduidelijk wannneer de iPad 2 geannonceerd wordt. Sommige bronnen blijven vasthouden aan hun voorspelling van april, een jaar na de eerste iPad. Anderen stellen dat al zoveel details uitlekken, dat een annoncering begin februari waarschijnlijker is.

Bron: Automatiserings gids