Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Winstdaling Microsoft door zwakke pc-markt

Een aarzelend herstel van de pc-markt heeft de financiële resultaten van Microsoft afgelopen kwartaal gedrukt. De inkomsten uit het besturingssysteem Windows daalden met 30 procent. De omzet als geheel groeide met 5 procent naar 19,95 miljard dollar.
Microsoft maakte over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 6,63 miljard dollar, een fractie minder dan de 6,66 miljard dollar een jaar eerder.

De verkoopdaling voor Windows is wel enigszins misleidend. Eind 2009 was immers sprake van een verkooppiek rond de introductie van Windows 7. Ook konden klanten die vlak ervoor nog een pc met Vista hadden gekocht, indertijd een gratis upgrade naar Windows 7 krijgen. Microsoft boekte de 'uitgestelde' opbrengst van deze Vista-pakketten pas na het uitkomen van Windows 7. Zonder die 2 eenmalige pieken is de omzet uit Windows van jaar op jaar met 3 procent gestegen tot 5,05 miljard dollar.

Verkoop van pc's groeit ook nauwelijks

De matige verkoopresultaten voor Windows zijn volgens Microsoft in lijn met de ontwikkelingen op de mondiale pc-markt. Onderzoeksfirma's Gartner en IDC stelden vast dat de pc-verkoop in het vierde kwartaal ook met maar 3 procent is toegenomen. De verkoop van losse Windows-pakketten, buiten de aanschaf van een nieuwe pc om, stelt relatief weinig voor.

Microsoft constateert dat in het bijzonder de pc-verkoop aan consumenten vorig kwartaal drastisch is afgenomen. Mini-notebooks (netbooks) waren minder in trek, deels ten gunste van tablets. Daar staat tegenover dat de pc-vervangingscyclus in bedrijven goed op gang is gekomen.

Meer dan 300 miljoen licenties Windows 7 verkocht

Microsoft beschouwt Windows 7 niettemin als een succes. Het bedrijf wees er donderdag op dat sinds de introductie (22 oktober 2009) meer dan 300 miljoen licenties zijn verkocht. Eind oktober stond de teller nog op 240 miljoen. Meer dan 20 procent van alle pc's in de wereld draait inmiddels onder Windows 7 en 90 procent van de grote ondernemingen is serieus aan de migratie naar het nieuwe besturingssysteem begonnen.

Resultaten per divisie uitgesplitst

Al met al viel de omzet van de Windows & Windows Live-divisie met 30 procent terug naar 5,05 miljard dollar. De operationele winst daalde met 40 procent naar 3,25 miljard dollar. Beter verging het de Business-divisie, met producten als Microsoft Office, SharePoint, Lync en Dynamics, die de omzet met 24 procent ophoogde tot 6,03 miljard dollar. De operationele winst van 3,97 miljard dollar over de zakelijke producten was ook de hoogste binnen Microsofts totaalresultaat. De divisie Server & Tools, met producten als Windows Server, SQL Server en System Center, blijft een stabiele factor. De omzet steeg met 10 procent naar 4,39 miljard dollar en de winst met 21 procent naar 1,78 miljard dollar. Dankzij de Kinect, een nieuwe accessoire met bewegingssensoren voor de Xbox 360, groeide de omzet van de divisie Entertainment & Devices in het tweede kwartaal met maar liefst 55 procent naar 3,7 miljard dollar.

Kinect

Geen enkele andere divisie groeide zo hard. Van de Kinect zijn in 60 dagen meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht. Er gingen 6,3 miljoen Xboxen over de toonbank, een groei van 21 procent van jaar op jaar. Wel omzetgroei, maar oplopende verlies is het beeld bij de divisie Online Services. De omzet steeg met 19 procent tot 691 miljoen dollar, onder de streep prijkt echter een rood bedrag van 543 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg het verlies 463 miljoen dollar. De omzetgroei komt onder meer uit de met 19 procent gestegen inkomsten uit online-advertenties. Microsoft zegt dat het marktaandeel van zijn zoekdienst Bing, die moet opboksen tegen Google, in de VS blijft stijgen.

Bron: Automatiserings gids