Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Effectenbeurs Nasdaq erkent computerinbraak

Hackers zijn vorig jaar binnengedrongen in de computers van de effectenbeurs Nasdaq. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf toegegeven. De Amerikaanse geheime dienst en de federale opsporingsdienst FBI stellen een onderzoek in.
De zakenkrant The Wall Street Journal maakte als eerste melding van de computerinbraak, op basis van anonieme bronnen. De hackers zouden alleen hebben 'rondgekeken', niet tot het handelssysteem zijn doorgedrongen en geen schade hebben aangericht.

Motieven zijn onduidelijk

Toch heeft het bericht onrust gezaaid, omdat de effectenbeurzen een cruciale rol spelen in de economie en de herkomst en motieven van de daders vooralsnog een mysterie zijn. De onderzoekers van de FBI en de Secret Service (geheime dienst) houden rekening met verschillende mogelijkheden, waaronder illegaal winstbejag, diefstal van bedrijfsgeheimen en bedreiging van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

De gehackte systemen zijn eigendom van Nasdaq OMX, een bedrijf dat niet alleen de schermenbeurs in New York onder zijn hoede heeft maar ook effectenbeurzen in Kopenhagen, Stockholm, Helsinki en de Baltische staten.

Financiële instellingen zijn in trek

Tom Kellermann, werkzaam bij beveiligingsbedrijf Core Security Techonlogies, zegt in The Wall Street Journal dat geavanceerde hackers hun pijlen steeds meer richten op financiële instellingen, in het bijzonder handelsfirma's. De hackers slaan vaak niet direct munt uit hun computerinbraken, maar vergaren eerst informatie die ze op lange termijn te gelde kunnen maken, aldus Kellermann.

 Bron: Automatiserings gids