Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Microsoft zwicht voor onderkant smartphonemarkt

Microsoft verlaagt de hardware-eisen voor Windows Phone 7: toestelfabrikanten mogen camera's achterwege laten. Goedkopere smartphones komen eraan.
Microsoft heeft stilletjes de hardwarevereisten voor Windows Phone 7 (WP 7) verlaagd. Uit een blogpost van Microsoft blijkt dat fabrikanten het mobiele OS (operating system) nu ook op toestellen zonder camera's mogen installeren. De strakke vereisten van de telefoons zijn verlicht net voor de lancering van WP 7.5 (codenaam Mango). Naast de camera aan de achterkant van het toestel is ook een kompas- en gyroscoopfunctie niet meer verplicht.

Schaven aan de prijs

Toestelmakers kunnen met weglating van deze hardware de kostprijs van hun smartphones drukken. Microsoft mikt met deze concessie expliciet op de onderkant van de smartphonemarkt.

Een ander voorbeeld is de lancering van de Samsung Focus Flash door AT&T in de Verenigde Staten. Dat toestel draait Mango en is met een tweejarig contract verkrijgbaar voor slechts 50 dollar (35 euro). In de VS zijn toestellen in de regel duurder dan in Nederland, waar de aanschafprijs is verdisconteerd in de abonnementskosten.

De Focus Flash heeft een 1.4 GHz processor, 5 megapixel camera, 8 GB opslagruimte en een scherm van 3,7 inch. Microsoft en Samsung willen hiermee een instapmodel voor mensen die een goedkope smartphone willen, schrijft techsite Geekwire.

Markt vergroten

"We weten dat er een markt is voor dat segment van de populatie," vertelt Greg Sullivan (Windows Phone product manager) aan Geekwire. "Omdat we hardwarefabrikanten een consistent platform bieden qua specificaties en begeleiding zien we veel mogelijkheden in schaalvergroting en kostenbesparingen."

Microsoft-ceo Steve Ballmer kondigde twee weken geleden al aan dat zijn bedrijf goedkopere WP7-toestellen wil brengen. Hij zei toen dat Microsoft er hard aan werkt om zich te richten op onderkant van de smartphonemarkt. Het door Ballmer afgekraakte Android heeft prijsdiversiteit als één van de pluspunten boven concurrent Windows Phone, en ook boven iOS van Apple.

Bron: webwereld.nl