Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

'Microsoft misbruikt patentmacht voor afpersing Android'

de tactiek van Microsoft rond patentlicenties aan makers van Android-apparaten. Het zou neerkomen op concurrentievervalsing.B&N beschuldigt de softwaregigant van het beperken van de concurrentie via dubieuze claims van patentschendingen. "Microsoft probeert de kosten van zijn rivalen te verhogen om zo concurrentie en innovatie te beperken", claimt Barnes & Noble-advocaat Peter T. Barbur in een verzoek tot onderzoek aan de toezichthouder van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
De e-readers en tablets van B&N werken met Android, dat onder vuur ligt van Microsoft-juristen vanwege vermeende patentschendingen. Microsoft heeft al meerdere fabrikanten, waaronder Samsung, HTC, Wistron en Compal, gedwongen tot betalen van licentiekosten voor elk verkocht Android-apparaat. B&N weigerde dit, waarna Microsoft de boekhandelketen in maart heeft aangeklaagd wegens patentinbreuk. Ook Motorola weigert overigens, en ook die is aangeklaagd.

Triviale, verouderde patenten

In de brief aan het ministerie van Justitie noemt B&N de patenten waar volgens Microsoft inbreuk op is gemaakt triviaal en verouderd. De brief maakt onderdeel uit van de rechtszaak tussen beide bedrijven voor de U.S. International Trade Commission. Microsoft stelt in een reactie aan Cnet dat het zijn patenten 'onder redelijke voorwaarden beschikbaar stelt voor andere besturingssystemen, waaronder Android'.

De twee bedrijven zijn sinds juli 2010 met elkaar in gesprek over de vermeende inbreuk op zes patenten. Volgens Barnes & Noble's hoofdjurist Eugene DeFelice heeft Microsoft later in de rechtszaak vier andere patenten die de bedrijven nooit hebben besproken toegevoegd.

DeFelice stelt dat Microsoft in de voorgestelde licentiedeal de mogelijkheid om de Nook te upgraden wilde beperken. Microsoft wil de voorgestelde overeenkomst echter geheim houden. De bedragen die Microsoft eiste heeft DeFelice wel vermeld in zijn brief, maar ze zijn later onleesbaar gemaakt

Bron: webwereld.nl