Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

PVV draait, ACTA-motie tegen Verhagen weggestemd

Minister Verhagen heeft toch de handen vrij om tijdens de vergadering van de Wereldhandelsorganisatie te praten over de Nederlandse ondertekening van het antipiraterijverdrag ACTA.
Een motie van D66-Kamerlid Kees Verhoeven die Verhagen een spreekverbod zou moeten opleggen, is door een meerderheid van de Kamer verworpen. Aanvankelijk toonde de PVV zich een voorstander voor een dergelijk spreekverbod voor Verhagen, maar de partij draaide op het laatste moment en stemde tegen.

ACTA is een verdrag dat piraterij van door copyright beschermde goederen tegen moet gaan. Het Nederlandse parlement moet nog instemmen met het verdrag, maar een groot deel van de Tweede Kamer wil alleen over het verdrag praten als de geheimhouding op belangrijke stukken wordt opgeheven.

Amerikanen willen geheimhouding

Op aandringen van de Amerikanen blijven documenten geheim waarin de onderhandelingen tussen de verschillende landen bij de totstandkoming van het verdrag staan beschreven. D66, GroenLinks, SP en PvdA wilden openbaring van die stukken, in eerste aanleg daarin gesteund door de PVV.

Die partijen stelden Verhagen vorige week een ultimatum, maar Verhagen weigerde aan het verzoek tot openbaarmaking te voldoen. Daarop besloot Verhoeven een motie in te dienen, maar de PVV bleek die vervolgens niet te steunen.

China doet niet mee

ACTA, voluit Anti-Counterfeiting Trade Agreement geheten, wordt na de jaarwisseling in de Tweede en Eerste Kamer besproken. De Europese Commissie kan ACTA alleen ondertekenen als alle EU-landen er mee instemmen. Belangrijke landen in de productie van namaakgoedere, zoals China, doen niet mee aan het verdrag.

ACTA is voor Nederlandse internetgebruikers van belang omdat het onder meer maatregelen bevat die het downloaden moet tegengaan van materiaal dat onder de auteursrecht valt, zoals muziek en films. Volgens Verhagen leidt ACTA niet tot strengere regelgeving in Nederland, iets dat door D66 wordt betwijfeld.

Update 15.04: De PVV ontkent door minister Verhagen onder druk te zijn gezet om tegen de motie te stemmen. Kamerlid Jhim van Bemmel: "We hebben ons laten informeren door de minister en hij is met handen en voeten gebonden aan de afspraken met Europa. Nu kunnen we onze gedoogminister het zo moeilijk mogelijk maken, maar daar voelen we niets voor."

Van Bemmel zegt dat het spel rond ACTA nog niet is gespeeld. "Begin volgend jaar moeten we als Tweede kamer nog ja zeggen tegen ratificatie van het verdrag. Dat zou heel goed het moment voor ons zijn om tegen die ratificatie te stemmen."

Bron: webwereld.nl