Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

5 grote veranderingen op het internet in 2012

Dit jaar zal internet een stormachtige ontwikkeling doormaken, zowel in technologisch als in organisatorisch opzicht. We zetten de grootste mijlpalen op een rij.

 Internet zal in 2012 de grootste technologische upgrade van zijn bestaan meemaken: de overstap van Internet Protocol versie 4 naar versie 6. Daarnaast worden belangrijke contracten van de Amerikaanse overheid op het gebied van infrastructuur en functionering van het web herzien. Alles bij elkaar kunnen deze ontwikkelingen enorme veranderingen teweegbrengen.

1. De rootservers kunnen een nieuwe operator krijgen

De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft toezicht gehouden op de internet rootservers sinds de oprichting van deze non-profitorganisatie in 1998. ICANNs contract zal echter in maart verlopen, zodat een nieuwe Amerikaanse organisatie deze belangrijke technische functie kan overnemen.

De 13 rootservers staan bovenaan de DNS hiërarchie, die domeinnamen koppelt aan hun IP-adressen voor het opzoeken van websites. Toezicht op deze rootservers is in handen van de IANA (Internet Assigned Numbers Authority), die op zijn beurt verantwoording schuldig is aan de ICANN.

De Amerikaanse overheid, die zeggenschap heeft over de internet root, heeft besloten ICANNs contract voor de IANA-functie niet automatisch te vernieuwen, maar ook andere organisaties hiervoor te laten opteren, zolang ze maar Amerikaans zijn. Er kon worden geboden tot 12 december 2011 en een nieuw contract zal in het eerste kwartaal worden gesloten. Dit zal dan geldig zijn van 1 april 2012 tot 31 maart 2015.

2. Een nieuwe organisatie kan de .com domeinen beheren

Sinds 1999 is Verisign beheerder van het .com domein; het populairste top-level domein van internet. Op een totaal van 220 miljoen domeinnamen zijn er zo'n 100 miljoen .com namen geregistreerd. Daarmee zijn er in .com vijf keer zoveel namen geregistreerd als in de nummer twee extensie, de Duitse .de.

Op 1 maart 2006 tekende Verisign een overeenkomst met ICANN voor het beheer van .com, maar dat zal aflopen op 30 november 2012. Goed nieuws voor Verisign: in juni vorig jaar kreeg het van ICANN contractverlenging om .net domeinen te mogen beheren, met zo'n 12 miljoen geregistreerde namen. Verisign mag dit blijven doen tot 2017.

3. 1.000 nieuwe top-level domeinen komen erbij

Op 12 januari wil ICANN beginnen met een nieuw programma om honderden generieke top-level domeinen (gTLDs) te introduceren, zoals .hotel en .paris. Over dit controversiële plan wordt al zes jaar lang gediscussieerd, maar nu wordt het eindelijk uitgevoerd. Het nieuwe gTLD-programma is de grootste verandering in het namensysteem van internet sinds de oprichting van ICANN in 1998.

ICANN heeft twee eerdere pogingen ondernomen om meer internetdomeinnamen te krijgen: in 2000, toen het zeven extensies introduceerde waaronder .biz en .info; en nog een keer in 2004, toen het acht extensies toevoegde als .asia en .jobs. Geen van deze nieuwe domeinnaamextensies zijn erg succesvol.

Als ICANNs plannen slagen, dan kan dit de manier waarop domeinnamen worden gebruikt fundamenteel veranderen. Nieuwe categorieën zullen dan zijn: geïnternationaliseerde domeinnamen in niet-Engelse talen; geografisch georiënteerde domeinen voor steden en regio's; domeinnamen voor specifieke onderwerpen en verbonden met individuele bedrijven en merken.

4. Europa krijgt een tekort aan IPv4 adressen

De RIPE (European regional Internet registry) zal in 2012 door zijn IPv4-adressen raken, zo is de verwachting. Volgens Geoff Huston van het Centre for Advanced Internet Architectures van Swinburne University of Technology gebeurt dat op 22 juli 2012. De massale overstap op IPv6 laat echter nog op zich wachten.

Met IPv6 wordt het mogelijk miljarden apparaten rechtstreeks met internet te verbinden. Maar IPv6 is niet compatibel met IPv4, dat bijna geen adressen meer heeft. Netwerkbeheerders kunnen beide protocollen ondersteunen (dual-stack mode) of 'vertalen' tussen IPv4 en IPv6, dat kan leiden tot vertraging en hogere overheadkosten.

In april 2011 zijn in Azië al de laatste blokken IPv4-adresruimte uitgegeven. Ze hebben alleen nog een kleine reserve voor start-up netwerkbeheerders. De Noord-Amerikaanse registry zal in 2013 door de IPv4-adressen zijn.

5. Nog eens 10.000 Amerikaanse websites zullen IPv6 ondersteunen

30 september 2012 is de laatste dag waarop alle Amerikaanse federale overheidsinstellingen moeten overstappen op IPv6 voor hun publieke websites en -diensten. Een geschat aantal van 10.000 sites zal hieronder vallen, waarmee de invoering van IPv6 in de VS de komende maanden een flinke impuls zal krijgen.

Dankzij een besluit van de regering Obama van twee jaar geleden moeten instellingen ook hun interne clientapplicaties die communiceren met publieke internetservers upgraden naar IPv6. Daarvoor hebben zij nog twee jaar de tijd, tot september 2014. Federale instellingen moeten een IPv6 overgangsmanager aanstellen en de vereiste netwerkhardware en -software aanschaffen.

Bron: webwereld.nl