Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Stoot Android Apple van de troon?

Apple was in 2009 het eerste bedrijf dat een tablet in de markt zette. De tablet kreeg de naam iPad en bestaat inmiddels alweer twee jaar. In die twee jaar tijd heeft de concurrentie natuurlijk niet stil gezeten. Er zijn ondertussen tal van tablets op de markt gekomen. Sommigen werden een grote flop, anderen wisten links en rechts wel wat verkopen te genereren. Toch is er maar één platform dat langzaam uitgroeide tot een serieuze iPad concurrent. Dat is uiteraard het Android platform. Ontwikkeld door Google, uitgerold onder de vleugels van merken als Samsung en HTC. De grote vraag blijft natuurlijk wat de consument gaat kiezen. Moet Apple vrezen dat er een einde gaat komen aan het tijdperk van iPad dominantie?
 

Pionier

Geruime tijd heeft Apple als pionier de tabletmarkt in handen gehad. Vanaf het moment dat Android om de hoek kwam kijken was het direct een gevaarlijke concurrent voor Apple. Alleen al om het gegeven dat het werd ontwikkeld door grootmacht Google. Android groeide in de schaduw van Apple steeds harder en kroop in marktaandeel steeds verder richting de iPad. Inmiddels heeft Android al zo'n 39,1% van het marktaandeel te pakken en is er voor Apple minder dan 60% van de taart over. Het eens zo reusachtige koninkrijk van Koning iPad begint geleidelijk aan te krimpen.

Android

Eind 2011 zijn er ongeveer 26,8 miljoen Android tablets richting de winkels verscheept. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Het marktaandeel van Android is in een jaar tijd met 10% gestegen en die stijging gaat vrijwel volledig ten koste van de iPad. Apple leverde in de tabletmarkt juist 10% marktaandeel in met een totaalverkoop van 15,4 miljoen tablets in Q4. De overige 3% van de markt gaat naar tablets met het Windows 7 of BlackBerry besturingssysteem. Verwacht wordt dat Windows, dat nu op 400.000 tablets draait, met de komst van Windows 8 een enorme groei door zal gaan maken. De vraag blijft: Moet Apple zich zorgen gaan maken?

Apple

Het antwoord ligt ergens in het midden. Een bedrijf als Apple dat bekend staat om haar innovatieve producten is altijd bezig met ontwikkeling. Geruchten over de lancering van een revolutionaire iPad 3 gaan al enkele maanden de ronde. Daarnaast hebben ze bij Apple natuurlijk een schare trouwe fans achter zich die ervoor zorgen dat de iPads als warme broodjes over de toonbank zullen gaan. Apple zal dus niet echt wakker liggen van de stappen die de concurrentie onderneemt. Bovendien praten we bij Android over een besturingssysteem dat draait op honderden verschillende tablets van tientallen fabrikanten, terwijl Apple slechts één model tablet op de markt heeft gebracht en daar volledig de hand in heeft.

Tablets

Daarbij blijft de vraag naar tablets, doordat het een groeimarkt is, zo hard stijgen dat Apple hoe dan ook nog altijd haar eigen verkoopaantallen zal blijven overtreffen. De vraag naar tablets steeg in het vierde kwartaal van 2011 met 150% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er in 2011 66,9 miljoen tablets verkocht. Deze trend zet door; de vraag onder consumenten, bedrijven en scholen lijkt hoger dan ooit. Ook Android blijft zich echter ontwikkelen en timmert hard aan de weg. Zolang andere fabrikanten achterblijven met een goed platform en de vraag alsmaar blijft stijgen kunnen de twee 'grootmachten' Android en Apple voorlopig dan ook prima naast elkaar bestaan. Vooralsnog geen reden tot paniek dus voor Koning iPad. Het leger van Groothertog Android is nog zeker niet sterk genoeg om een aanval te kunnen doen op de troon.