Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Kroes furieus over 'dreigementen' Vodafone

Vodafone dreigt minder te investeren in nieuwe netwerken als Europa de reguleringsteugels niet laat vieren. Kroes is hels over dit 'dreigement' en haalt keihard uit.

Eurocommissaris Neelie Kroes is des duivels over 'dreigementen' van Vodafone. Het telecomconcern eist een stop op verdere regulering van de mobiele telecomsector in het algemeen, en regulering van roamingtarieven in het bijzonder. Gebeurt dit niet dan zullen mobiele operators minder gaan investeren in de uitbouw van hun netwerken, waarschuwde Vodafone-baas Vittorio Colao op het Mobile World Congress in Barcelona.

Boodschap voor Vittorio

Kroes reageert fel: "Boodschap voor Vittorio en Vodafone: Ik daag je uit je bluf waar te maken, want ik kan slecht tegen dreigementen. Ik kies de kant van de Vodafone-klant. En wijs iedereen er op dat het doel voor de mobiele sector meer spectrum en een grotere markt is. En eerlijke concurrentie bij roaming is een goede ruil om die kansen te verwezenlijken. Onthoud, als consumenten hun angst verliezen om hun smartphone en tablet te gebruiken als ze door Europa reizen, profiteren de operators daar ook van", aldus Kroes in een verklaring.

Het reguleren van roamingtarieven (bellen en internetten in het buitenland) is operators al jaren een doorn in het oog, want het is een aantrekkelijke melkkoe. Onder druk van Brussel zijn deze tarieven de afgelopen jaren naar beneden geschroefd, omdat de operators zelf exorbitante prijzen rekenden. Een aantal telco's vocht de maatregelen zonder succes aan bij de Europese rechter.

Bill shock

De Europese Commissie stelt dat deze uitmelkpraktijk er toe heeft geleid dat reizigers angstvallig al hun apparaten uitzetten als ze naar het buitenland gaan, om torenhoge rekeningen, de zogenaamde 'bill shock' te voorkomen. Dit is slecht voor de consument én slecht voor de markt, betoogt Kroes.

Volgens Vodafone kost het kunstmatig naar beneden schroeven van tarieven talloze banen, omdat de telco's moeten bezuinigen en investeringen in nieuwe technologie en netwerken uitblijven. "Heeft Europa werkgelegenheid nodig of heeft Europa lagere tarieven nodig? We moeten deze permanente prijsinterventie stoppen zodat de (telecom-) industrie het geld kan herinvesteren", aldus Colao.

Nieuwe roamingplafonds

Dinsdag keurde de Industrie-commissie van het Europarlement een nieuw reguleringsplan goed, dat prijsplafonds vaststelt voor de komende jaren voor internationaal bel- sms- en mobiel internetverkeer. Zo mag een mobiel gesprek naar het buitenland vanaf juli 2014 maximaal 15 cent per minuut kosten voor de abonnee. En de datatarieven moeten de komende jaren omlaag van maximaal 50 cent per MB vanaf juli tot 20 cent vanaf juli 2014. In april zal het hele Europarlement over het plan stemmen.

Bron: webwereld.nl