Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Intel werkt aan ultrasnelle chip voor supercomputers

Intel werkt aan een speciale chip voor high-performancecomputers die de doorvoersnelheid moet vergroten. De chip is gebaseerd op de Infiniband-technologie.

Dat heeft Diane Bryant, vicepresident van de Datacenter & Connected Systems Group van Intel gezegd. Bryant gaf geen nadere bijzonderheden over het samenspel tussen de nieuwe chip en bestaande Infiniband-apparatuur, meldt Computerworld.

Infiniband

Infiniband is een verbindingstechnologie die servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur in rekencentra aan elkaar koppelt. De technologie kwam eind jaren '90 op en was oorspronkelijk bedoeld om bestaande protocollen als Ethernet en Fibre Channel te vervangen, maar de vinding is tot dusver geen gemeengoed geworden in datacenters.

In de wereld van supercomputers is Infiniband inmiddels wel redelijk ingeburgerd geraakt. Intel omarmde de technologie aanvankelijk, maar trok zich in 2002 terug van deze markt.

Plannen sluiten aan op overname Qlogic

Qlogic

In januari nam Intel onderdelen over van Qlogic, een specialist op het gebied van Infiniband. Intel zei toen dat de overname zou bijdragen aan zijn inspanningen om de interne bandbreedte in systemen voor high performance computing (HPC) te vergroten. Volgens de chipfabrikant brengt de aankoop van de Infiniband-afdeling van Qlogic zijn voornemen dichterbij om omstreeks 2018 systemen met 'exaflops'-performance te bouwen.

Een exaflops staat voor 10 tot de 18e macht 'floating point operations' (drijvendekommaberekeningen) per seconde. Dat is 100 keer zo snel als de snelste supercomputers van dit moment, aldus Intel. Die komen dus niet verder dan circa 10 petaflops (1 petaflops is 10 tot de macht 15 floating point operations per seconde).

Bron: Automatiseringsgids