Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

'Meer dan 600.000 Macs besmet met Flashback-trojan'

Meer dan 600.000 Mac-systemen zijn besmet met de Flashback-trojan, die wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens onderschept, claimt een Russisch beveiligingsbedrijf. In Nederland zou het om een klein percentage gaan.

De Flashback-trojan werd in september 2011 ontdekt. De malware installeert code in browsers en programma's als Skype, waarna het wachtwoorden en gevoelige data kan onderscheppen. Aanvankelijk deed de kwaadaardige software zich voor als installer voor de Flash-speler van Adobe, maar BackDoor.Flashback.39 maakt recent ook gebruik van JavaScript om applets met exploits te verspreiden. Apple bracht woensdag een patch uit voor een lek in Java dat de malware uitbuit.

Flashback code

Bij het bezoeken van een site met de malware, wordt een Mac-gebruiker om een beheerders-wachtwoord gevraagd. Voert de gebruiker deze in dan installeert Flashback code in de Applicatie-map. Zonder administrator-wachtwoord probeert de trojan zich op andere manieren in het systeem te nestelen.

Dr.Web

Het aantal besmette Mac-systemen stijgt snel, afgaande op de claims van het Russische beveiligingsbedrijf Dr.Web. Die sprak aanvankelijk van 550.000 besmettingen, maar laat via Twitter weten dat het meer dan 600.000 infecties betreft. Het merendeel, 57 procent, zou zich in de VS bevinden, en Dr.Web zou 274 besmettingen naar Cupertino hebben weten te herleiden. Nederland zou 0,2 procent van het totaal aantal infecties voor zijn rekening nemen. F-Secure meldt hoe de malware gevonden en verwijderd kan worden.

Bron: tweakers