Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Sterke groei aantal aanvallen op internet

Het aantal kwaadaardige aanvallen via internet is vorig jaar explosief gestegen. Beveiligingsbedrijf Symantec blokkeerde in 2011 ruim 5,5 miljard van die aanvallen, 81 procent meer dan in 2010.

De groei van de hoeveelheid malware aanvallen vond plaats ondanks een daling van het aantal kwetsbaarheden in software met 20 procent. Dit blijkt uit de 17de editie van het Internet Security Threat Report van Symantec, dat de actuele stand van zaken op het gebied van veiligheid op internet in kaart brengt.

Volgens de onderzoekers steeg het aantal unieke malware-varianten vorig jaar naar 403 miljoen. Tegelijk nam het aantal webaanvallen dat Symantec dagelijks tegenhield toe met 36 procent.

Sterke toename doelgerichte aanvallen

Opvallend is ook de sterke toename van het aantal doelgerichte aanvallen. Dat steeg in een jaar van 77 per dag naar 82 per dag. De aanvallers maken gebruik van 'social engineering' en maatwerk-malware om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie en persoonsgegevens van internetgebruikers te bemachtigen. Hun mikpunten zijn niet langer voornamelijk overheidsinstanties, maar een breed scala aan slachtoffers.

Ook kleinere organisaties zijn mikpunt geworden

Ook zijn doelgerichte aanvallen niet meer beperkt tot zeer grote organisaties, stelt Symantec vast. Ruim de helft was in 2011 gericht op bedrijven en instellingen met minder dan 2500 medewerkers en 18 procent zelfs op organisaties met minder dan 250 werknemers. Het blijft gissen naar de reden, maar Symantec denkt dat aanvallers hun pijlen nu eerder op kleine organisaties richten omdat die vaak minder goed beveiligd zijn.

Het rapport rept verder van een 'enorme' groei van gegevensdiefstal. Vorig jaar werden per computerinbraak ('data breach') de gegevens van gemiddeld 1,1 miljoen personen gestolen. Hackers vormen de grootste bedreiging. Door hun toedoen kwamen afgelopen jaar 187 miljoen identiteiten op straat te liggen.

Kwetsbaarheid mobiele apparatuur neemt toe

Met de snel groeiende populariteit van mobiele apparaten neemt ook hun aantrekkelijkheid voor aanvallers toe. Kwaadwillenden ontwikkelen inmiddels malware die speciaal op deze apparatuur is gericht. In 2011 registreerde Symantec een groei van 93 procent in het aantal kwetsbaarheden op mobiele platforms, waarbij Android een geliefd doelwit is.

De daders zijn onder meer uit op het vergaren van gegevens, het versturen van content en het volgen van mobiele gebruikers. Tom Welling, senior technical account manager bij Symantec Nederland, vindt dat organisaties van iedere omvang daarom alert moeten zijn op het beschermen van hun informatie.

Bron: automatiseringsgids