Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Vijf tips om een cloud-storing te overleven

Hoe kunt u zich wapenen tegen storingen bij uw cloud-aanbieder? We gingen te rade bij verschillende experts en kwamen tot vijf tips.

 

"Alles gaat voortdurend mis", is een bekende uitspraak van Amazon.com-CTO Werner Vogels. Amazon Web Services (AWS) zelf heeft daar zelf ook herhaaldelijk mee te maken gehad. Vorig jaar april was er een storing die vier dagen aanhield en in augustus volgde er een nieuwe storing.

AWS staat daarom zeker niet alleen. Veel cloud-aanbieders hebben te kampen gehad met storingen. Denk aan Microsofts Windows Azure cloud-platform, dat problemen ondervond met de schrikkeldag. En hoewel cloud-bedrijven veel doen om de kans op outages te verkleinen, is het onvermijdelijk dat die zich dit jaar en in de toekomst opnieuw zullen voordoen.

Hoe kunt u zich wapenen tegen storingen bij uw cloud-aanbieder? We gingen te rade bij verschillende experts en kwamen tot de volgende vijf tips.

1. Gebruik bij AWS verschillende availability zones

Amazon Web Services biedt zogeheten 'availability zones' (AZ) aan in al zijn regio's voor al zijn diensten. Volgens het bedrijf draaien de AZ's op verschillende, onafhankelijke infrastructuren op verschillen de plaatsen. "Ze zijn fysiek gescheiden zodat zelfs extreme ongebruikelijke rampen zoals branden, tornado's of overstromingen slechts een enkele availability zone zullen raken."

Tijdens de storing van vorig jaar werd 45 procent van de klanten die slechts een AZ gebruikte, geraakt. Dat gold voor minder dan 3 procent van de klanten die voor verschillende AZ's had gekozen, verklaarde AWS na afloop van de storing.

2. Kies bij AWS voor verschillende regio's

AWS heeft een netwerk met acht regio's: VS Oost, tweemaal VS west, EU, tweemaal Azië, Zuid-Amerika en AWS GovCloud. Wie bovenop een multi-AZ-strategie nog extra security wil, kan ervoor kiezen op workloads in verschillende regio's onder te brengen. Dat is niet zo eenvoudig als het gebruik van verschillende AZ's, omdat er voor de verschillende regio's verschillende API's vereist zijn.

3. Gebruik verschillende cloud-aanbieders

Voor wie de eerste twee stappen niet genoeg zijn, kan overwegen verschillende cloud-aanbieders te gebruiken, adviseert Drue Reeves (cloud-analist bij Gartner). Hierbij is het wel oppassen: sommige aanbieders delen gemeenschappelijke datacenter-resources. Klanten moeten dus per individuele provider checken of ze resources met andere aanbieders delen.

4. Maak afspraken over de beschikbaarheid in SLA's

Afgezien van technische maatregelen kunnen klanten ook niet-technische stappen nemen. Denk aan afspraken met uw cloud-aanbieder over SLA's waarin boetes zijn vastgelegd voor storingen. Als u de cloud gebruikt voor disaster recovery mag u in de SLA 99,999 procent beschikbaarheid eisen.

5. Als u geen risico wilt nemen, moet u het niet doen

Als u extreem bezorgd bent over de beschikbaarheid van data en applicaties in de cloud, vraagt IDC-analist Steve Hendrick zich af of u wel klaar bent voor de publieke cloud. Volgens hem is het simpel: hoe kritieker de data en resources zijn, hoe meer maatregelen u moet nemen om de beschikbaarheid veilig te stellen.

Bron: CIO