Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Wakker worden, uw bedrijf werkt al in de cloud!

Bent u ook zo druk met uw cloud-strategie? Overleggen en vergaderen over wat de cloud voor uw bedrijf betekent? De mogelijkheden in kaart brengen, maar vooral ook de gevaren en de risico's? Dan wordt het tijd om wakker te worden, want terwijl u in de boardroom strategische beslissingen zit te nemen, werken de meeste van uw werknemers allang in de cloud. Zonder dat u het weet, en vooral zonder dat u er zicht of grip op heeft.

 

We zijn het er allemaal over eens dat medewerkers van hun werkgever dezelfde technologische mogelijkheden verwachten als ze privé gewend zijn. Dat betekent dat ze met hun smartphone of tablet toegang willen kunnen krijgen tot het bedrijfsnetwerk, maar ook dat ze documenten opslaan op plaatsen waar ze er vanaf meerdere locaties bij kunnen. Zoals bijvoorbeeld via Dropbox of Box.net. Daarmee bent u in een klap de controle kwijt over uw bedrijfsinformatie, die dan ergens in de wereldwijde cloud opgeslagen staat. U weet niet waar, u weet niet hoe.

Dropbox en Box.net

Sterker nog, de servers van Dropbox en Box.net staan in de Verenigde Staten, dus u kunt er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vanuit gaan dat uw bedrijfsgegevens door uw medewerkers worden opgeslagen buiten de Nederlandse vrijhandelsgrenzen. Waarmee u het risico loopt onder meer de Nederlandse privacy-wetgeving te overtreden. En dan heb ik het nog niet eens over de US Patriot Act, die de Amerikaanse overheid ongebreideld toegang geeft tot data op Amerikaanse cloudservers.

Onbeschermde bedrijfsdata

Datzelfde geldt voor de servers van Google. Hoeveel van uw medewerkers gebruikt Gmail? Of zelfs Google Docs? Wederom, uw vertrouwelijke bedrijfsinformatie staat onbeschermd op servers waarvan u niet weet waar die zich bevinden. U weet niet of uw bedrijf nog compliant is met de Nederlandse wet- en regelgeving. Weet u hoe uw personeel werkt? Verschillende incidenten in het verleden hebben duidelijk gemaakt dat de mens de zwakke schakel in informatiebeveiliging is. Niet eens zozeer moedwillig, maar vooral uit pragmatisch oogpunt. Uw werknemers maken het zichzelf zo eenvoudig mogelijk. En dat wilt u voor zijn. Ú moet het hen zo eenvoudig mogelijk maken, maar dan op een manier waarop u grip op de situatie blijft houden. Dus kom uit die boardroom en onderneem actie. Al eens gedacht aan een zakelijke file sharing-oplossing in uw eigen private cloud?

Bron: CIO