Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

'Goedaardige virussen nodig voor security'

IT-afdelingen die het nu al moeilijk hebben met Bring Your Own Device (BYOD) beleid, zullen het de komende jaren alleen maar moeilijker krijgen.

 

Werknemers zullen steeds meer verschillende smartphones en tablets mee naar het werk gaan nemen in de komende jaren. Als gevolg daarvan zullen IT-afdelingen niet langer in staat zijn om de gewenste support te verlenen, aldus Gartner-analist Ken Dulaney.

"Het toenemende aantal apparaten in de komende jaren zal het moeilijk maken voor IT om de organisatie veilig te houden", stelt hij. "IT kan al deze apparaten onmogelijk aan. IT-medewerkers zullen er gek van worden. Ze zullen ruzie maken over de vraag of gebruikers al dan niet een upgrade moeten krijgen."

Goedaardige virussen

En omdat IT-afdelingen de veranderingen niet bij zullen kunnen houden, zullen software-vendors gedwongen worden om 'goedaardige virussen' te creëren, voorspelt Dulaney. Dergelijke 'goedaardige malware' is software die wordt meegebakken in gevoelige bedrijfsdata, zoals financiële- of patiëntinformatie die wordt meegenomen op een smartphone of een ander mobiel apparaat,

Deze 'goedaardige virussen' zullen functioneren als digital rights management (drm) software zoals we die ook kennen van muziek- en video-bestanden. Alleen met een licentie is het bestand dan 'af te spelen'.

Goedaardige virussen zullen het drm-concept nog een stap verder brengen: gevoelige data zullen 'slim genoeg worden om zichzelf te vernietigen', voorspelt Dulaney.

Mobile device management

"Het wordt tijd dat de SAP's en Oracle's hierover gaan nadenken. Dat zal een stuk moeilijker blijken dan we nu denken", zegt Dulaney. "In elk stukje bedrijfsdata moet een goedaardig virus aanwezig zijn dat zorgt voor zelfvernietiging als er geen sprake is van een licentie."

Vandaag de dag zijn bedrijven nog afhankelijk van verschillende mobile device management (MDM) softwarebedrijven om te monitoren welke gebruikers met smartphones of tablets het recht hebben om bepaalde applicaties te openen en of ze bepaalde data offline of buiten de corporate cloud mogen gebruiken.

Volgens Dulaney is deze benadering niet veilig genoeg. Hij voorspelt dat MDM binnen drie jaar achterhaald zal zijn. "We moeten slimmer te werk gaan bij het beveiligen van mobiele apparaten."

Bron: CIO