Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Nederlandse bedrijven bezorgd over cloud-security

Nederlandse bedrijven maken zich veel meer zorgen over de veiligheid van de cloud dan andere Europese bedrijven.

 

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door VMware. Het bedrijf dat is gespecialiseerd in virtualisatie en cloud-infrastructuur ondervroeg in maart en februari wereldwijd 1.128 zogeheten enterprise IT-beslissers.

Controle over data en beveiliging blijft een punt van zorg bij de inzet van cloud computing: 52 procent van de EMEA-organisaties noemt security als de nummer één uitdaging voor de cloud. In Nederland ligt dit cijfer nog hoger: 88 procent van de ondervraagde organisaties noemt security als de grootste uitdaging.

Budget

Uit het onderzoek komt naar voor voren dat 31 procent van het IT-budget van bedrijven in Europa, Midden-Oosten & Afrika (EMEA) wordt besteed aan cloud computing in de komende 18 maanden (in 2010 was dit nog 26 procent).

De overgrote meerderheid (84 procent) van de bedrijven ziet cloud computing als prioriteit en meer dan de helft (56 procent) beschouwt het als kritisch/hoge prioriteit voor de komende 18 maanden.

Van de activiteiten die al in de cloud plaatsvinden, gebeurt het meeste in private clouds (54 procent), gevolgd door public clouds met 24 procent en 22 procent in hybride clouds. Virtualisatie wordt nog steeds gezien als het fundament van cloud computing: 64 procent van de ondervraagden in EMEA vindt virtualisatie zeer belangrijk als 'cloud-enabler'.

Flexibel

Ondanks de wereldwijde perceptie dat cloud computing zorgt voor een meer flexibele aanpak van IT, liggen EMEA-organisaties achter op het wereldwijde gemiddelde als het gaat om de inzet van cloud-beheeroplossingen met ten minste 10 procent op ieder onderdeel.

Zo vindt 42 procent van de respondenten in EMEA service-level management belangrijk bij het beheer van de cloud (tegenover 51 procent wereldwijd). Bij inzicht in kosten en financieel beheer is dat 36 procent (versus 47 procent wereldwijd) en voor geautomatiseerde disaster recovery 30 procent versus 42 procent wereldwijd.

Joe Baguley, chief cloud technologist, EMEA, bij VMware zegt: "Cloud gaat niet langer alleen over kostenbesparing en snijden in extra applicaties. We zien een belangrijke verschuiving in de manier waarop bedrijven nadenken over hun IT-infrastructuur en cloud is hier absoluut de kern van. Door de toegenomen adoptie ontstaat meer behoefte aan toezicht en beter beheer, zeker bij de opkomst van hybride clouds als belangrijkste cloud-model."

Bron: CIO