Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Windows 8-tablets: het wachten waard?

Eind dit jaar kunt u de eerste tablets en hybride tablet/laptops verwachten die op Windows 8 draaien. Worden dergelijke hybride apparaten een game changer?

Mensen die zijn geïnteresseerd in Windows 8, opgelet! Windows 8-tablets en hybride tablet/laptops met Intel-chips zullen vanaf november verkrijgbaar zijn. Dat meldt CNET op basis van bronnen bij fabrikanten die apparaten ontwikkelen met Windows 8.

De apparaten zullen voorzien zijn van Intels nieuwste Atom-chips (Clover Trail genaamd): de eerste dual-core Atom-chip van Intel die is ontworpen gebaseerd op 32-nanometer processing.

Windows RT

Het is de moeite waard om op te merken dat deze apparaten anders zijn dan de geplande tablets die draaien op Windows RT, het nichtje van Windows 8 dat alleen draait op een ARM-gebaseerde architectuur afkomstig van aanbieders als Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments. Alle huidige populaire tablets (de iPad, de Samsung Galaxy Tab en de Kindle Fire) zijn gebouwd rondom deze ARM-architectuur.

Oude Windows-applicaties kunt u niet draaien op Windows RT-tablets, hetgeen dergelijke apparaten minder aantrekkelijk maakt voor bedrijven. Onlangs bekritiseerde Intel-CEO Paul Otellini Windows RT nog vanwege deze tekortkoming. Windows 8-apparaten ondersteunen wel 'legacy' applicaties.

Ontwerpen

De algemene aanname is dat Windows 8 dit najaar (vermoedelijk in oktober) zal worden gelanceerd. Het verhaal dat de eerste Windows 8-tablets dan in november zullen uitkomen, is dan ook volledig in lijn met deze verwachting.

De helft van de op Intel chips gebaseerde Windows 8-tablets zal bestaan uit hybrides. Ideaal voor wie twijfelt tussen een laptop en een tablet. Al is het ontwerpen van een dergelijk apparaat makkelijker gezegd dan gedaan.

Alle pogingen tot dusverre om een hybride model uit te brengen, zijn niet bepaald gelukkig verlopen. De uitkomst is maar al te vaak een zwaar Windows 7-apparaat geweest. Maar anders dan Windows 7 is Windows 8 ontworpen met het idee om het systeem op touch screens te gebruiken.

Lichtgewichten

Voor Windows 8 zullen Microsoft en zijn partners zoveel mogelijk moeten inzetten op lichte apparaten, als ze tenminste de strijd willen aangaan met lichtgewichten als de iPad en de Kindle Fire.

Al met al is het de moeite waard voor CIO's om de ontwikkelingen rondom Windows 8-tablets en hybrides goed in de gaten te houden. Als u de investeringen in tablets nog tot november kunt uitstellen, is dat zeker het overwegen waard.

Bron: CIO