Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Hoe Microsoft afscheid neemt van software

Microsoft heeft het al gezegd, maar voegt steeds meer daden bij zijn woord: de cloud heeft de toekomst. Office wordt als software weggedrukt ten gunste van de Office-cloud. Met prijs en functies.

In eerste instantie reageerde Microsoft vooral defensief op de dreiging van de cloud. Eerst was er een afwijzing van dat gevaar: "De ervaring die lokale software biedt, kan niet worden geëvenaard door een services-only oplossing", oordeelde de softwaremaker anno 2008. "Toch kiezen veel applicaties voor een cloud-positie, ondanks dat deze een mindere gebruikservaring biedt", gaf developertopman Amil Mital van Microsofts cloudopslag Live Mesh aan.

'Goed genoeg'

Microsoft heeft net vorige week de stekker getrokken uit die cloudsynchronisatie voor lokale data. Dat schrappen is enkele maanden geleden aangekondigd. De allang bestaande cloudopslagdienst SkyDrive is de opvolger. Mital zag in 2008 het gevaar al wel opdoemen: "Het publiek wil niet meer wachten op de ontwikkeling en zelf updates op een applicatie uitvoeren. Velen vinden een webapplicatie goed genoeg."

Dat goed genoeg is wat Microsoft lang geleden in softwareland aan marktaandeel heeft geholpen. Goed genoeg, plus goedkoper. OS/2 was technisch gezien superieur, maar MS-DOS voldeed voor velen. Het oude Mac OS was misschien fraaier, maar was wel exclusief gebonden aan prijzige Apple-hardware. De eerste Windows-versies waren verkrijgbaar op verschillende pc-modellen van elkaar flink beconcurrerende fabrikanten.

Embrace, extend

Parallel lopend aan de aanvankelijke afwijzing van het cloudgevaar heeft Microsoft zijn strategie herzien om die dreiging toch te omarmen. Namelijk door het te koppelen aan zijn kernproduct van software. Net zoals de Windows-maker dat lang geleden deed met de dreiging van de webbrowser (als applicatieplatform van de toekomst). En daarvóór nog met de dreiging van het platformonafhankelijke Java. Beide zijn op eigen manier gekoppeld aan Windows waarmee Microsoft de positie van die melkkoe wist te beschermen.

Eenzelfde koers lijkt van toepassing op de clouddreiging van SaaS (Software as a Service). In 2007 kondigde Microsoft een eerste stap naar SaaS aan: door het te combineren met software. De 'aloude' lokaal draaiende software die dan wordt aangevuld met cloudmogelijkheden. De toen gelanceerde nieuwe Office-versie (2007) kon documenten maken, opslaan en delen via de cloud. Dat gebeurde via de Live Workspace, die Microsoft na slechts drie jaar weer heeft geschrapt.

Hosting

De zo uitgevoerde 'software plus services'-strategie is tussentijds uitgebouwd met een servercomponent. Met de SaaS-omarming werd niet slechts gemikt op de eindgebruiker met het Office-pakket op zijn of haar pc. Office als online-dienst werd ook aangeboden, hoewel de merknaam van het softwarepakket daarbij dienst deed voor mail- en agendaserver Exchange, collaboration-software SharePoint en communicatiepakket Communications Server (later hernoemd naar Lync Server).

Aanvankelijk leek Microsoft hiermee slechts te mikken op gehoste software, dus programmatuur die lokaal draait maar dan bij een dienstverlener. Dat type softwaregebruik is in wezen niets nieuws en kan zelfs worden gezien als een terugkeer naar het oercomputergebruik van time-sharing systemen. Een piepjonge Bill Gates heeft ooit op school zo'n gedeeld systeem (een DEC PDP-10) benut om zijn eerste Basic te maken, waarmee de basis voor softwarereus Microsoft is gelegd.

Bron: Webwereld