Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Minder opslag in tablet en smartphone door de cloud

De opkomst van cloud computing leidt ertoe dat fabrikanten van smartphones en tablets minder opslagcapaciteit inbouwen. Dat is slecht nieuws voor de makers van NAND-flashgeheugenchips.

 

Marktonderzoeker IHS iSuppli stelt in een nieuw rapport vast dat de groei van de flashproductie nu al vertraagt als gevolg van de verschuiving naar mobiele apparatuur met minder opslagruimte. De geheugencapaciteit van mobiele telefoons bijvoorbeeld daalt in de 1e helft van dit jaar naar gemiddeld 12,8 gigabyte. Een jaar geleden was dat nog 13,2 GB.

Die daling staat in scherp contrast met de sterke groei in 2011 en 2012. Toen verdrievoudigde de gemiddelde opslagcapaciteit van mobiele telefoons bijna, van 4,6 GB naar 13,2 GB. Het positieve effect dat smartphones hadden op de gemiddelde opslagcapaciteit begint weg te ebben. De onderzoekers noemen als voorbeelden de laatste generaties van d iPhone van Apple en de Galaxy S-serie van Samsung, die precies dezelfde geheugenopties hebben als hun voorgangers.

Ook bij tablets daalt de gemiddelde opslagruimte

Bij tablets is het van hetzelfde laken een pak. Tussen de eerste helft van 2011 en dezelfde periode in 2012 daalde de hoeveelheid flashgeheugen met 25 procent van 32,1 naar 24 GB. Dit jaar blijkt de krimp nog sterker: nieuwe tablets bieden gemiddeld nog maar plaats aan 14 GB, 42 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat ook tablets steeds minder flashopslag bieden, schrijft IHS toe aan de verschuiving in de vraag naar goedkopere, kleinere modellen. Die hebben gemiddeld maar half zoveel opslagcapaciteit.

Cloud en streaming zijn belangrijkste oorzaken

IHS zoekt de oorzaak van dit alles in de beschikbaarheid van opslag in de cloud en 'streaming' diensten voor video's en muziek. Die maken het veel minder noodzakelijk om in het toestel zelf grote hoeveelheden data op te slaan.

Om dezelfde reden vermindert ook de vraag naar losse microSD-geheugenkaartjes om achteraf de capaciteit uit te breiden. Bovendien hebben veel recente topmodellen niet eens meer een uitbreidingssleuf voor zulke kaartjes.

Fabrikanten van NAND-chips moeten naar graziger weides omzien

De trend naar minder opslagruimte in mobiele telefoons en tablets heeft een groot effect op de markt voor NAND-geheugens als geheel, aldus IHS. Beide productgroepen zijn samen goed voor 36 procent van de totale vraag naar dit type geheugernchips. Fabrikanten hebben hun productlelijnen de laatste jaren flink uitgebreid in de verwachting dat de vraag sterk zou toenemen. Nu zijn ze gedwongen hun heil te zoeken in andere typen producten zoals solid state drives (SSD's).

Bron: Automatiseringsgids