Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Apple vraagt rechter om monopoliezaak te laten vallen

Apple heeft een rechter gevraagd een rechtszaak tegen het bedrijf te beëindigen. De iPhonemaker is aangeklaagd vanwege de monopoliepositie die het zou hebben bij het aanbieden van iPhone-applicaties.

 

In 2011 werd Apple aangeklaagd door zeven Amerikaanse consumenten. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan het misbruiken van een monopoliepositie.

App store

Zo is het voor consumenten niet mogelijk een iPhone-app buiten Apple om te kopen. De applicaties kunnen alleen in de App Store gekocht worden.

Bovendien, zo stellen de klagers, eist Apple 30 procent van de omzet op en als een klant het niet eens is met de prijs, is er geen andere aanbieder.

"Apple bepaalt de prijzen van applicaties niet en het vragen van een percentage van de opbrengst van een product is niet in overtreding met de wet", aldus Dan Wall, advocaat van Apple. Hij vroeg de rechter om de zaak te schrappen, aldus Bloomberg.

Monopolist

"Kan een consument ergens anders heen gaan om Angry Birds voor de iPhone te kopen?", vroeg Alexander Schmidt, advocaat van de zeven consumenten. "Als het antwoord nee is, is Apple een monopolist."

Wanneer de rechter in Oakland uitspraak zal doen in de zaak is onbekend. Apple staat bij dezelfde rechtbank ook terecht vanwege de vermeende monopoliepositie op de markt voor het downloaden van muziek.

Bron: NU.nl