Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Terug van weggeweest: de startknop in Windows 8

Formeel is het nog niet bevestigd, maar de geruchten nemen toe: Microsoft zou de startknop willen herintroduceren in Windows 8.1. Het bedrijf reageert daarmee ongetwijfeld op tegenvallende verkopen van het besturingssysteem.

 

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers moest Microsoft vorige week ook zelf toegeven dat de Windows-verkopen niet aan de verwachtingen hebben voldaan. Weliswaar deed de Windows-afdeling het niet slecht, maar de groei is er al jaren uit, en Windows 8 is volgens marktvorser IDC zelfs de oorzaak van de tegenvallende pc-verkopen.

Windows 8

In het eerste kwartaal werden er volgens de marktonderzoeker bijna veertien procent minder pc's verscheept vergeleken met vorig jaar. Daarnaast blijkt Windows 8 op tablets nog niet aan te slaan en juist daarvoor was de nieuwe systeemsoftware bedoeld.

Update

Microsoft verklaarde bij de toelichting van de kwartaalcijfers dat men rekening zal houden met de kritiek op Windows 8. Deze zomer moet een grote update komen onder de noemer Windows 8.1. Daarin zou mogelijk ook de startknop terugkeren, en er komt een optie om het startscherm uit te schakelen.

WinSuperSite.com meldt dat het Windows ontwikkelteam zelf geen voorstander was van de herintroductie van de startknop, maar dat het hogere management dat besluit zou hebben doorgedrukt.

Windows 8.1

De veranderingen zijn nog niet doorgevoerd in uitgelekte bètaversies van Windows 8.1, en volgens website The Verge is de knop mogelijk een half compromis: de knop zit wel op de oude plek, maar bevat geen menu, en leidt direct naar het nieuwe startscherm, daarmee de pas afsnijdend van alle Startknop alternatieven.

Bron: Emerce