Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Spooknota sturen vanaf 2014 strafbaar

De kans is groot dat op acquisitiefraude hoge boetes of zelfs gevangenisstraf komen te staan. De VVD en de SP werken aan een initiatief-wetsontwerp dat het versturen van spooknota's en andere vormen van acquisitie-oplichting strafbaar stelt. Als de PvdA het initiatief steunt, is er een Kamermeerderheid. Dan moet de minister van economische zaken de wet invoeren. De steun van regeringspartij PvdA is zeer waarschijnlijk. VVD en SP hopen dat hun wetsvoorstel al op 1 januari 2014 kan worden ingevoerd.

 

Beide partijen hebben hun plan vrijdag bekendgemaakt. De stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland, waarvan de Fraudehelpdesk en het Steunpunt Acquisitiefraude in Apeldoorn deel uitmaken, pleit al vele jaren voor wettelijke maatregelen tegen oplichters die misleidende aanbiedingen doen of nep-facturen versturen.

Wetboek


Acquisitiefraude staat niet in het wetboek van strafrecht. Daarom kunnen rechters meestal geen straffen opleggen als een gedupeerde ondernemer een advocaat neemt en zijn gelijk probeert te halen. De vorige minister van economische zaken, de CDA'er Verhagen, vond het niet nodig om wetgeving op te tuigen. Hij meende dat het bedrijfsleven beter op moest letten. De huidige minister, de VVD'er Kamp, denkt er vermoedelijk anders over. Sinds 1 januari subsidieert hij het werk van de Fraudehelpdesk met 250.000 euro per jaar.

Schade


Kleine ondernemers, grote bedrijven, stichtingen en winkeliers worden jaarlijks voor minimaal 400 miljoen euro getild door acquisitiefraudeurs. Achter de oplichters zitten georganiseerde criminele organisaties, die vaak ook andere vormen van fraude plegen.

Bron: Fraude helpdesk