Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Providers hadden opkomst Whatsapp kunnen beperken

Providers zijn zelf verantwoordelijk geweest voor de afgang van sms. Whatsapp is volgens Vodafone zo populair geworden mede doordat de industrie sms niet geïnnoveerd heeft.

 

Dat vertelt Rob Shuter, CEO van Vodafone, in een interview met NUtech.nl.

Whatsapp

"Als de industrie genoeg geïnnoveerd had op het gebied van sms en goede prijzen had gehanteerd was Whatsapp misschien nooit zo populair geworden", aldus Shuter.

Het aantal sms'jes dat in Nederland verstuurd wordt, loopt als sinds 2011 fors terug. In het laatste kwartaal van 2012 werden 40 procent minder sms'jes verstuurd dan een jaar geleden. Inmiddels zorgt die afname ook voor een lagere totale omzet bij providers.

In Nederland is de teruggang van sms veel groter dan in de rest van Europa, aldus Shuter. "We hebben een erg hoge smartphonepenetratie van 60 procent in Nederland. Van die mensen heeft 80 procent Whatsapp."

Compenseren

Shuter erkent dat de groei van mobiel internet de omzetdaling uit sms niet kan compenseren, maar vindt prijsverhogingen geen goede optie. "De markt is competitief en de prijzen gaan juist iets omlaag. In veel andere landen zijn de tarieven al lager dan in Nederland." Extra omzet moet volgens de CEO van Vodafone Nederland gehaald worden uit nieuwe klanten en het aanbieden van nieuwe diensten.

Duidelijk is dat Whatsapp negatieve gevolgen heeft voor providers. "Het heeft zo'n hoge penetratie bereikt omdat er zo'n groot waardeverschil zit tussen de kosten en mogelijkheden in vergelijking met sms. Sms is geen goed communicatiemiddel en mms is een ramp. Het had allemaal gerepareerd kunnen worden, maar het is nu te laat."

Dataverbruik

Shuter geeft in het interview ook aan dat het dataverbruik van de gemiddelde Nederlander niet groeit. "Het totale verbruik op het netwerk groeit vooral vanwege nieuwe consumenten met mobiel internet." Volgens de CEO verbruiken mensen die al langer een smartphone hebben niet meer dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 300 MB per maand.

Bron: Nu