Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Apple onthult iPhone 5s en 5c

Tijdens de presentatie vanavond om 7 uur Nederlandse tijd op het hoofdkantoor van Apple in Cupertino (Californië) introduceerde Phil Schiller, senior vice president worldwide marketing, de twee nieuwe modellen.

 

Eerst kwam de iPhone 5c aan bod in 5 felle kleuren: blauw, wit, roze, geel en groen. De buitenkant bestaat uit een stuk polycarbonaat zonder verlijmingen. Het toestel heeft de A6-processor, net als de originele iPhone 5 die vorig jaar werd geïntroduceerd, en een 4 inch retinascherm. Het toestel is voorzien van een 8 megapixel camera met iSight. De iPhone 5c komt in twee uitvoeringen. Met 16 GB intern geheugen kost hij 99 dollar en met 32 GB 199 dollar met een door Schiller niet nader omschreven 2-jarig contract. De 'unlocked' versies - zonder abonnement - kosten respectievelijk 549 en 649 dollar.

Apple heeft ook kleurrijke hoesjes voor de iPhone 5c die goed passen in combinatie met de originele kleuren van het toestel. Uitsparingen rond de lens en flits laten ook stukjes van de behuizing vrij. De hoesjes kosten 29 dollar.

Het nieuwe vlaggenschip van Apple

De iPhone 5s, Apple's nieuwe topmodel, komt inderdaad in een gouden, donkergrijze en zilverkleurige uitvoering. De behuizing is gemaakt van aluminium. De oorspronkelijke iPhone 5, die leverbaar was in zwart of wit, verdwijnt per direct uit het leveringsprogramma.

De iPhone 5s heeft een nieuw type processor, de A7, die volgens Schiller het toestel twee maal zo snel maakt als zijn voorganger. De A7 is een 64-bit processor die echter ook met 32-bits applicaties overweg kan.

Vingerafdruk om te betalen

De belangrijkste innovatie is de ingebouwde vingerafdrukscanner die is verwerkt in de Home-button. Apple noemt de scanner met bijbehorende technologie Touch ID. Met de metalen ring rond de knop detecteert de technologie of er een vinger op de knop ligt. Het is dus niet nodig er op te drukken. Schiller belooft dat de iTunes Music Store de eerste is die betalingen met een vingerafdruk als authenticatie accepteert.

Het toestel heeft verder een M7 motion coprocessor, die permanent de input van een aantal sensoren in de gaten houdt, waaronder de gyroscoop, de versnellingsmeter en het kompas. Volgens Schiller is er met deze coprocessor een hele generatie nieuwe apps op het gebied van sport en gezondheidszorg mogelijk.

Cameratechnologie is sterk verbeterd

De camera van de iPhone heeft in dit nieuwe model een belangrijke verbetering ondergaan. Hij heeft nu een stelsel van 5 lenzen en kan met een diafragma van f/2.2 onder veel moeilijker lichtomstandigheden goede foto's en filmregistraties maken.

De flitser is uitgebreid met True Tone-technologie die bij het flitsen voor veel natuurlijker kleuren zorgt. Uitgebleekte gezichten zouden daarmee tot het verleden moeten behoren. De camera kan verder - door de ontspanknop ingedrukt te houden - 10 foto's per seconde maken. Daarna presenteert de software de foto die de maker waarschijnlijk het mooist vindt.

De camera kan 720p HD-video's opnemen en heeft een slowmotion-stand met 120 beelden per seconde opneemt en die later vertraagd afspeelt.

iPhone 5s komt in 3 prijsklassen

De iPhone 5s komt in 3 varianten met respectievelijk 16 GB, 32 GB en 64 GB. Ze kosten 199 dollar, 299 dollar en 399 dollar met een 2-jarig abonnement. De simlockvrije versies moeten 649, 749 en 849 dollar kosten. De verkoop in Amerika begint op 20 september; pre-order zoals bij de 5c is niet mogelijk..

De iPhone 4s blijft ook in de verkoop, uitsluitend met 8GB geheugen, en is dan gratis bij hetzelfde 2-jarige contract. Dit is ook het enige model dat de Nederlandse webwinkel van Apple op dit moment aanbiedt, voor 399 euro in de simlockvrije versie zonder contract.

Misschien wel wachten tot december

De iPhone 5c en 5s liggen vanaf 20 september in de winkels in 9 landen, namelijk de VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en Groot-Brittannië. Eind december zijn de modellen verkrijgbaar in meer dan 100 landen. Wanneer Nederland precies aan de beurt is, wordt uit de eerste berichten van Apple niet duidelijk. Een jaar geleden was de iPhone 5 een week na de start van de verkoop in de eerste 'golf' ook al te koop in nog 22 landen, waaronder Nederland.

Bron: Automatiseringsgids