Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

Aftellen voor Windows Server 2003 begonnen

Het krijgt beduidend minder aandacht dan het aanstaande einde van Windows XP destijds. Maar het levert voor behoorlijk wat organisaties nog het nodige werk op: het staken van de ondersteuning van Windows Server 2003, over precies een jaar.

 

14 juli 2015

Windows Server 2003 bereikt op 14 juli 2015 het 'end of life'-stadium. Dat geldt voor alle varianten van deze variant, blijkt uit het overzicht op Microsofts website.

Besturingssysteem

Het einde van de ondersteuning komt niet onverwacht. Maar het zou voor de nodige organisaties wel ongelegen kunnen komen. Hoe veel kopieën van het besturingssysteem nog in gebruik zijn, is niet precies bekend. Maar alleen al van de bedrijven met 50 medewerkers of meer gebruikte april van dit jaar nog 28 procent deze variant van Windows Server, bleek uit onderzoek van Computer Profile.

Windows Server

Windows Server nog veel in gebruik bij middelgrote bedrijven
Overigens nam in dit segment van het Nederlandse bedrijfsleven het gebruik van Windows Server 2003 wel af. Alleen al het afgelopen jaar ruilde 10 procent van de bedrijven met ten minste 50 medewerkers Windows Server 2003 om voor iets anders. In april 2010 stond de penetratie van de 2003-variant zelfs nog op 78 procent. Maar het zijn wel de grote, internationale bedrijven en de overheid die het meeste vaart maken. Van de grote en middelgrote bedrijven die zich op Nederland concentreren, maakt rond de 40 procent gebruik nog altijd gebruik van Windows Server 2003. Hoewel dat geen bewijs is, moet toch aangenomen worden dat dat percentage bij kleinere bedrijven nog hoger ligt.

Migreren

De inspanning die nodig is om van Windows Server 2003 te migreren, moet niet onderschat worden, vooral niet door organisaties die de 32 bits-versie gebruiken - en dat zijn naar verluidt de meeste. Latere versies van Windows Server zijn alleen in 64 bitsvariant te krijgen, en dat kan extra complicaties bij de migratie opleveren.

Net als voor Windows XP geldt, zal Windows Server 2003 niet meteen op 15 juli 2015 onwerkbaar worden. Maar ook hier geldt dat na verloop van tijd de risico's op problemen snel toe zullen nemen.

Bron: IT-Infra