Wij laten automatisering
voor u werken
radecom

BSA: 10.000 euro voor piraterijmelding

De BSA start in Nederland een intensieve campagne tegen het gebruik van illegale software bij bedrijven. De belangenbehartiger vraagt werknemers te klikken in ruil voor een grote beloning.

 

De Business Software Alliance ( BSA), een belangenbehartiger van de softwareindustrie, start een nieuwe Nederlandse campagne tegen softwarepiraterij op de werkvloer. De belangenbehartiger intensiveert die campagne omdat het gebruik van illegale software volgens hen oneerlijke concurrentie betekent tussen bedrijven die wel en niet betalen voor software. Bovendien leidt het tot banenverlies.

Radioreclame en viral video's

De BSA heeft al sinds 2002 een formulier op de website staan waar mensen softwarepiraterij bij bedrijven kunnen melden. Het gaat er nu om die mogelijkheid om het gebruik van illegale software aan de kaak te stellen nu extra promoten. Daarvoor worden radiospotjes en viral video's op internet ingezet.

In die video's zet de BSA een aantal statistieken over illegaal softwaregebruik op een rij. Zo gaat het bijvoorbeeld over het aantal banen dat erbij zou komen als niemand illegale software zou gebruiken. Ieder spotje eindigt met de tekst "Dat zegt u niets? Misschien zegt het u wel iets dat goede tips over illegaal softwaregebruik aanzienlijk worden beloond".

Een beloning van 10%

Die beloning is namelijk de manier van de vertegenwoordiger van de softwareindustrie om zoveel mogelijk tips te verzamelen. Werknemers die hun bedrijf verklikken, of bedrijven die concurrenten aangeven kunnen een aanzienlijk bedrag verdienen. Als een tip leidt tot het betalen van een schadevergoeding door een bedrijf, kunnen zij namelijk 10% van die schadevergoeding tegemoet zien. Met een maximum van 10 duizend euro. In 2007 bedroeg de maximum beloning nog 1 miljoen dollar.

"De impact van softwarepiraterij op de economie en eerlijke concurrentie zou genoeg reden moeten zijn om het te melden", stelt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. De voorzitter meent dat bedrijven die nu nog software zonder geldige licentie gebruiken hun beleid wel aan zullen passen als zij zien dat de BSA het melden van misbruik stimuleert.

'3.815 extra IT-banen zonder piraterij'

"Ik begrijp dat het voor sommige mensen een grote stap is om een melding te maken van softwarepiraterij, maar het niet-melden is veel oneerlijker voor bedrijven die wel betalen voor en werken met legale software", vervolgt Brand. Hij verwijst daarbij naar een onderzoek dat de BSA en onderzoeksbureau IDC hebben uitgevoerd.

Uit dat onderzoek zou onder andere blijken dat als het gebruik van illegale software op de werkvloer met tien procentpunt wordt verminderd, dat 4,4 miljard dollar aan extra economische activiteit op zou leveren. Daarnaast zou het een miljard dollar aan belastinginkomsten en zeker 3.815 extra IT-banen zal opleveren.

Overigens kunnen mensen die illegaal softwaregebruik bij bedrijven willen melden niet anoniem blijven bij de BSA. Dat is, logischerwijs, ook nodig om het geldbedrag dat de verklikkers verdienen over te maken. Wel kunnen de informanten anoniem blijven richting het bedrijf dat zij aangeven.

Bron: webwereld.nl